ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Επείγουσα διανομή εμβολίων στις φτωχές χώρες ζητεί ο Μακρόν

Επείγουσα διανομή εμβολίων στις φτωχές χώρες ζητεί ο Μακρόν

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της γρήγορης αποστολής εμβολίων από ευρωπαϊκές χώρες στην Αφρική, καθώς η Κίνα και η Ρωσία εισχωρούν στο διπλωματικό κενό που αφήνει η Ευρώπη. Παράλληλα, έστειλε ένα μήνυμα στις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια, απειλώντας εμμέσως ότι μπορεί να τους αφαιρεθούν τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων. 

«Αφήνουμε να εδραιωθεί η ιδέα ότι εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια χορηγούνται στις πλούσιες χώρες, ενώ ο εμβολιασμός δεν έχει αρχίσει στις φτωχές χώρες», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times του Λονδίνου. «Οι παγκόσμιες ανισότητες επιταχύνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς, ενώ πολιτικά αυτό δεν είναι βιώσιμο, καθώς ανοίγει τον δρόμο για έναν πόλεμο επιρροής με εργαλείο τα εμβόλια», σημείωσε. «Βλέπουμε τη ρωσική στρατηγική, βλέπουμε την κινεζική στρατηγική». 

Η πρόταση του Γάλλου προέδρου με την οποία, όπως είπε, συμφωνεί και η Γερμανίδα καγκελάριος, είναι να δοθεί στην Αφρική το 5% των εμβολίων που έχει στη διάθεσή της κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει καθοριστική σημασία η μεταφορά τεχνογνωσίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να επιταχυνθεί η παγκόσμια παραγωγή, ενώ απαιτείται διαφάνεια στην τιμολογιακή πολιτική. «Θα ασκήσουμε όλη την πίεση που μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως προς την πνευματική ιδιοκτησία, τη χαρακτήρισε βασικό συστατικό της καινοτομίας, αλλά προσέθεσε ότι αν οι παρασκευαστές εμβολίων δεν συνεργαστούν, «αναπόφευκτα το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας θα προκύψει σε όλες τις χώρες. Δεν νομίζω ότι είναι η σωστή συζήτηση, δεν βοηθάει, αλλά θα προκύψει – αυτή η κουβέντα για τα κέρδη που βασίζονται στη σπάνη των εμβολίων». 

Ως παράδειγμα ανέφερε το γεγονός ότι αφρικανικές χώρες προμηθεύονται εμβόλια από την AstraZeneca σε «αστρονομικές τιμές», διπλάσιες και τριπλάσιες από αυτές στις οποίες τα προμηθεύονται οι ευρωπαϊκές χώρες. Για την υπόθεση αυτή, το προεδρικό μέγαρο απέδωσε ευθύνες στους «μεσάζοντες» και επεσήμανε ότι μπορεί να αφορά και άλλες εταιρείες. «Το κλειδί είναι να επιταχύνουμε», είπε ο Μακρόν. «Δεν μιλάμε για δισ. δόσεων ούτε για δισ. ευρώ. Δεν θα αλλάξει τις εκστρατείες εμβολιασμού στις χώρες μας. Κάθε χώρα θα δεσμεύσει έναν μικρό αριθμό των δόσεων που διαθέτει, πολύ γρήγορα, ώστε οι άνθρωποι να δουν ότι συμβαίνει». Ως προς τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ, είπε ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να αναθέσει την προστασία της στις ΗΠΑ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε από κοινού».