Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Νεκρός ο Ιταλός πρέσβης από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Νεκρός ο Ιταλός πρέσβης από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή

1' 9" χρόνος ανάγνωσης

Ο πρεσβευτής της Ιταλίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και δύο ακόμη άτομα σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης με στόχο αυτοκινητοπομπή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ στο ανατολικό Κονγκό, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών και οι τοπικές αρχές.

Η αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση στις 10:15 π.μ. τοπική ώρα κατά τη διάρκεια απόπειρας απαγωγής κοντά στην πόλη Κανιαμαχόρο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της περιφερειακής πρωτεύουσας Γκόμα, σύμφωνα με τους υπευθύνους του εθνικού πάρκου Βιρούνγκα, τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Ο Ιταλός πρέσβης, Λούκα Ατανάσιο, και ένας στρατονόμος που ταξίδευε μαζί του σκοτώθηκαν, ανέφερε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το τρίτο άτομο που έχασε τη ζωή του ήταν οδηγός, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

«Με βαθιά λύπη το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τον θάνατο, στην Γκόμα, του Ιταλού πρέσβη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λούκα Ατανάσιο, και ενός στρατονόμου», ανέφερε η δήλωση του ιταλικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου, ο 43χρονος Λούκα Ατανάσιο ήταν επικεφαλής της αποστολής της Ιταλίας στην Κινσάσα από το 2017 και έγινε πρέσβης το 2019.

Δεκάδες ένοπλες ομάδες λειτουργούν εντός και γύρω από το εθνικό πάρκο Βιρούνγκα, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Οι δασοφύλακες του πάρκου έχουν δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις. Σε ενέδρα τον περασμένο μήνα έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα.

Με πληροφορίες από Reuters