Ανοίγει ο δρόμος για χαλάρωση των μέτρων
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ανοίγει ο δρόμος για χαλάρωση των μέτρων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Η σχετική ύφεση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη και η επιτάχυνση των εμβολιασμών επιτρέπουν σε πολλά κράτη τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ηδη χθες, εκατομμύρια μικροί μαθητές επέστρεψαν έπειτα από δύο μήνες σε σχολεία και νηπιαγωγεία σε δέκα γερμανικές περιφέρειες. Ανάμεσά τους το Βερολίνο και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, παρά τις ανησυχίες για την υπερμεταδοτική βρετανική μετάλλαξη. Σύμφωνα με την καγκελάριο Μέρκελ, η χαλάρωση των μέτρων θα γίνει σε τέσσερα στάδια, «χωρίς φαινόμενο γιο-γιο».

Ταυτόχρονα, εξετάζεται κατά πόσον όσοι έχουν εμβολιαστεί θα απολαύσουν ιδιαίτερα προνόμια. Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ επισήμανε ότι μόνον εφόσον εξακριβωθεί επιστημονικά ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τη μετάδοση του κορωνοϊού θα μπορούν να δοθούν περισσότερες ελευθερίες σε όσους έχουν εμβολιαστεί, όπως είναι η πρόσβαση σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. 

Στην κατεύθυνση της χαλάρωσης κινείται και η Βρετανία. Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τον διεξοδικό οδικό χάρτη τεσσάρων σταδίων για την επιστροφή στην κανονικότητα, με τα σχολεία να επαναλειτουργούν στις 8 Μαρτίου και το τελευταίο στάδιο να ξεκινάει το νωρίτερο στις 21 Ιουνίου και να αφορά την άρση όλων των περιορισμών. 

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, αποφασίστηκε ενίσχυση των περιορισμών σε περιφέρειες που ανήκουν στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη». Εκεί, πλέον, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών. Επίσης, μέχρι τις 27 Μαρτίου παρατάθηκε η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ περιφερειών. 

Στην Αυστραλία, φίλαθλοι που παρακολουθούσαν το πρωτάθλημα τένις Australian Open, γιούχαραν αναφορά στην εμβολιαστική εκστρατεία της χώρας, που ξεκίνησε χθες. Το επεισόδιο συνέβη κατά την απονομή των επάθλων μετά τον τελικό ανδρών, όταν αξιωματούχος της ομοσπονδίας χαρακτήρισε «ελπιδοφόρα» την έναρξη των εμβολιασμών. Το επεισόδιο προκάλεσε έντονο προβληματισμό, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μάικλ Μακόρμικ να χαρακτηρίζει την αντίδραση «απεχθή». «Δεν μου αρέσει η ηχηρή κατακραυγή σε οποιαδήποτε περίσταση και ειδικά στους αθλητικούς αγώνες. Το εμβόλιο θα αποκαταστήσει την ομαλότητα», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα. 

Τέλος, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Ρώμης υποδεικνύει ότι το 33% όσων νόσησαν βαριά από COVID-19 εμφανίζει επί μήνες διαταραχή μετατραυματικού στρες.