Νέες κυρώσεις από Ε.Ε. κατά Ρωσίας

Νέες κυρώσεις από Ε.Ε. κατά Ρωσίας

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε πολιτική συμφωνία για την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» μετά ένα πολύωρο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που έλαβε χώρα με φυσική παρουσία. Οι νέες κυρώσεις αναμένεται να βασιστούν στο νέο πλαίσιο της Ε.Ε. για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (την ευρωπαϊκή εκδοχή του αμερικανικού νόμου Magnitsky).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τέσσερις αξιωματούχοι βρίσκονται στο κάδρο για τη νέα λίστα κυρώσεων, κατόπιν εισήγησης του ίδιου του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα η λίστα να οριστικοποιηθεί και να ληφθεί η σχετική απόφαση εντός μιας εβδομάδας. Μεταξύ των αξιωματούχων στη λίστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι ο διευθυντής των φυλακών όπου κρατείται ο Αλεξέι Ναβάλνι και ο γενικός εισαγγελέας της χώρας. Ταυτόχρονα, ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί ένα modus vivendi με τη Μόσχα ώστε οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών να μη διολισθήσουν σε «μόνιμη αντιπαράθεση».

Με υπόδειξη Μάας

Την κατεύθυνση των πραγμάτων σηματοδότησε χθες το πρωί, καταφθάνοντας στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. «Είμαι υπέρ τού να δοθεί εντολή να προετοιμαστούν επιπρόσθετες κυρώσεις, καταχωρίσεις συγκεκριμένων ατόμων» είπε, σημειώνοντας ότι το ζήτημα επείγει όχι μόνο εξαιτίας της καταδίκης του Ναβάλνι σε φυλάκιση τον περασμένο μήνα, αλλά και γιατί ορίστηκε ότι πρέπει να εκτίσει την ποινή του σε στρατόπεδο εργασίας.

Το ΣΕΥ λαμβάνει χώρα στον απόηχο της επώδυνης επίσκεψης Μπορέλ στη Μόσχα στις 5 Φεβρουαρίου, για την οποία δέχθηκε δριμύτατη κριτική για την αδυναμία του να υπερασπιστεί τις θέσεις και τις αξίες της Ε.Ε. Δεκάδες ευρωβουλευτές, με επιστολή τους προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησαν την παραίτηση ή την αποπομπή του ύπατου εκπροσώπου. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο βετεράνος Ισπανός αξιωματούχος επιχείρησε να προσπεράσει το θέμα αυτό με την κάπως αλλόκοτη παρατήρηση ότι «λιγότερο από το 10%» των ευρωβουλευτών ζήτησε την παραίτησή του.

Παράλληλα, αποπειράθηκε να δικαιολογήσει το ταξίδι στη Μόσχα λέγοντας ότι χάρη σε αυτό επήλθε διαύγεια σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα.
Η εχθρική μεταχείριση που αντιμετώπισε σίγουρα δικαίωσε όσους (ειδικά τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία) είχαν ταχθεί εξαρχής κατά της επίσκεψης. Αλλά και υπέρμαχοι της αποκατάστασης κάποιας μορφής συνεννόησης με το Κρεμλίνο –ειδικά το Βερολίνο και το Παρίσι– έδειξαν να συνειδητοποιούν ότι η ρωσική στάση απαιτεί μια σθεναρή αντίδραση. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε παλαιότερη απειλή της Μόσχας για διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Ε.Ε. σε περίπτωση επιβολής νέων κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι του Αλέξει Ναβάλνι, μεταξύ των οποίων ο προσωπάρχης του, Λεονίντ Βολκόφ, συναντήθηκαν την Κυριακή μέσω τηλεδιάσκεψης με οκτώ από τους ΥΠΕΞ των κρατών-μελών. Σε δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι του Ναβάλνι άσκησαν κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσουν να επιδιώκουν «αφελώς» τον διάλογο με το Βλαντιμίρ Πούτιν σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, όταν τους περιφρονεί εξόφθαλμα σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύνδεση με Μπλίνκεν

Στο τέλος της συνεδρίασης, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» συνδέθηκαν με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, για την πρώτη ανταλλαγή απόψεων μαζί του. Στις διαβουλεύσεις, πλην την Ρωσίας, συζητήθηκε το θέμα της Κίνας και η δυνατότητα της σύγκλισης στην προσέγγιση Ε.Ε. και ΗΠΑ απέναντι στην ασιατική υπερδύναμη, αλλά και στο ζήτημα της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.
Στις διαβουλεύσεις που είχαν με τον Μπλίνκεν τέθηκε επίσης –από τον Νίκο Δένδια και τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά επίσης από την Ιταλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τον ίδιο τον Μπορέλ– το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν συμφωνήσει να υπάρξει συντονισμός μεταξύ της Ενωσης και των ΗΠΑ για τα ζητήματα αυτά.

Συνάντηση προέδρων

Reuters

ΣΟΤΣΙ. Στο θέρετρο του Σότσι, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, συναντήθηκαν χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Οι συνομιλίες τους εστιάστηκαν στις διμερείς εμπορικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις, καθώς και στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους, υπό τη σκιά των επερχόμενων κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Λευκορωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του στην πρωτοβουλία του Λουκασένκο για συνταγματική μεταρρύθμιση, ενώ επιβεβαίωσε τη χορήγηση δανείου ύψους 1,5 δισ. δολαρίων προς το Μινσκ για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών. Η Μόσχα πιέζει για σύσταση συνομοσπονδίας με τη Λευκορωσία, όπως είχαν συμφωνήσει οι δύο χώρες πριν από 20 χρόνια. Παρά τις διαφωνίες του Λουκασένκο για την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, η στήριξη που εξασφάλισε από τη Μόσχα στην πρόσφατη κρίση οδήγησε σε σύσφιγξη των σχέσεων. Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει οξεία πολιτική κρίση μετά την επανεκλογή του Λουκασένκο τον Αύγουστο, με ποσοστό 80%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή