Σε συμβιβασμό κατέληξαν Αυστραλία και Facebook

Σε συμβιβασμό κατέληξαν Αυστραλία και Facebook

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα αίρει, μέσα στις επόμενες ημέρες, τον αποκλεισμό ειδησεογραφικών περιεχομένων στην Αυστραλία.

Η απόφαση ελήφθη μετά την αποδοχή της κυβέρνησης να τροποποιήσει το σχέδιο νόμου που έχει στόχο να υποχρεώσει τους γίγαντες της τεχνολογίας να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης για την αναπαραγωγή περιεχομένων τους.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ και ο γενικός διευθυντής του Facebook Australia Γουίλ Ίστον δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμβιβασμό σε ένα από τα κομβικά σημεία του σχεδίου νόμου στο οποίο αντιτίθενται σθεναρά οι αμερικανικοί κολοσσοί του τομέα.

«Χάρη σε αυτές τις αλλαγές, μπορούμε εφεξής να εργαστούμε για να συνεχίσουμε την επένδυσή μας σε μια δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος και να αποκαταστήσουμε τις προσεχείς ημέρες για τους Αυστραλούς τις πληροφορίες στο Facebook», δήλωσε ο Ίστον.

Ο συμβιβασμός αυτός σημαίνει ότι οι Facebook και Google –στις οποίες στόχευε ιδιαίτερα το σχέδιο αυτό νόμου της αυστραλιανής κυβέρνησης– δεν θα υφίστανται κυρώσεις εφόσον συνάπτουν συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε αντάλλαγμα για τη χρήση περιεχομένων τους.

Το χρονικό της αντιπαράθεσης

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, κάθε είδηση που προερχόταν από την Αυστραλία εξαφανίστηκε από το Facebook και το περιεχόμενο των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης δεν ήταν ορατό στους χρήστες της πλατφόρμας από κανένα σημείο του πλανήτη.

Το εμπάργκο στα αυστραλιανά μέσα ήταν η απάντηση του γίγαντα της κοινωνικής δικτύωσης στον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, ο οποίος υποχρεώνει τις εταιρείες Facebook και Google να αποζημιώνουν τα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας για τις ειδήσεις που αναρτούν.

Επίσης, πολλές επίσημες σελίδες στο Facebook υπηρεσιών αρωγής είχαν ακουσίως επηρεαστεί.

Το εν λόγω μέτρο αντιποίνων είχε προκαλέσει αγανάκτηση στην Αυστραλία όπως και σε πολλές χώρες.

Η Google αντέδρασε πολύ διαφορετικά, σπεύδοντας να κλείσει συμφωνίες με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης για την αποζημίωση του περιεχομένου που της παρέχουν, πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος. Σημαντικότερη από όλες, η συμφωνία της Google με τον εκδοτικό κολοσσό News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος επί χρόνια δίνει μάχη για να αποζημιώνουν οι μηχανές αναζήτησης τους παρόχους περιεχομένου, όπως το κανάλι του, το αυστραλιανό και το βρετανικό SkyNews, ή τις εφημερίδες που εκδίδει ανά τον κόσμο, όπως τη Wall Street Journal και τους Times του Λονδίνου.

Εκπρόσωπος της News Corp ευχαρίστησε προσωπικά τον Αυστραλό πρωθυπουργό, τον επικεφαλής της αυστραλιανής αρχής ανταγωνισμού και τον υπουργό Οικονομικών για την ψήφιση του νόμου. 

Επί μήνες, οι δύο εταιρείες επιχειρούσαν να αποτρέψουν την ψήφιση του νόμου, ενώ οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το «μπλακ άουτ» του Facebook στις αυστραλιανές ειδήσεις δεν είναι οριστικό αλλά αποτελεί φάση της σκληρής διαπραγμάτευσης. (Δεν έλειψαν βέβαια και οι παράπλευρες απώλειες, καθώς μαζί με τις ειδησεογραφικές σελίδες μπλοκαρίστηκαν και σύνδεσμοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, πληροφοριών για την πανδημία, υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, ακόμη και της μετεωρολογικής υπηρεσίας.)

Ο Μόρισον χαρακτήρισε τη στάση της Facebook «επηρμένη και απογοητευτική», ενώ τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης γέμισαν με περιφρονητικά σχόλια για την εταιρεία

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή