Πολιτική κρίση στη Γεωργία

Αστυνομικοί συνέλαβαν, ύστερα από έφοδο, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να ασκείται κριτική από τη Δύση για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Οταν όμως ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζουν ανησυχία για την πολιτική ζωή στη Γεωργία, μία από τις πιο σταθερές συμμάχους τους στον χώρο των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, τότε υποψιάζεται κανείς ότι μια μεγάλη κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη. Την αίσθηση αυτή, διάχυτη ύστερα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκιόργκι Γκαχαρία την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαίωσε μια νέα, θεαματική εξέλιξη τη χθεσινή ημέρα.

Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του Ενωτικού Εθνικού Κινήματος (UNM), που αντιπροσωπεύει την ισχυρότερη δύναμη της αντιπολίτευσης, στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι (Τιφλίδα). Εκεί είχαν οχυρωθεί πίσω από έπιπλα μέλη του UNM και υποστηρικτές του αρχηγού του, Νίκα Μέλια. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και κλομπ για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, να συλλάβουν και να οδηγήσουν στο κρατητήριο τον Μέλια, αφήνοντας πίσω τους 17 τραυματίες. Ο Γεωργιανός πολιτικός κατηγορείται ότι υποκίνησε σε βία διαδηλωτές στις ταραχές του Ιουνίου του 2019, αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για πολιτική σκευωρία.

«Οπισθοδρόμηση»

Την ανησυχία της για τη σύλληψη του Μέλια εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία, ανεξάρτητα από τον κατά καιρούς ένοικο του Λευκού Οίκου, υποστηρίζει σταθερά τη Γεωργία στις διαμάχες της με τη Ρωσία. «Σήμερα, η Γεωργία γνώρισε μια οπισθοδρόμηση στην πορεία που θα την οδηγούσε να γίνει μια ισχυρότερη δημοκρατία στην ευρωατλαντική οικογένεια των εθνών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όπου εκφράζεται η απογοήτευση για το γεγονός ότι «αγνοήθηκαν» οι συστάσεις των ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση και διάλογο. Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στο Τμπιλίσι, Καρλ Χάρτσελ, διαπίστωσε ότι «η λογική της κλιμάκωσης παίρνει το πάνω χέρι» και «η πολιτική κρίση βαθαίνει», ενώ συνέστησε την αναζήτηση κοινού εδάφους ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Τα πολιτικά πάθη άρχισαν να οξύνονται στη Γεωργία μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, όπου το κόμμα Γεωργιανό Ονειρο συγκέντρωσε το 48% των ψήφων, ακολουθούμενο από το UNM, με 27%. Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα, έκανε λόγο για νοθεία και ζήτησε νέες εκλογές, ενώ χιλιάδες οπαδοί της διαδήλωναν επί σειρά ημερών στους δρόμους. Η απόφαση για τη σύλληψη του Μέλια οδήγησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γκιόργκι Γκαχαρία, ο οποίος προειδοποίησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα κλιμακώσει την πολιτική κρίση, θέτοντας σε απειλή την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών. Στη θέση του, το γεωργιανό Κοινοβούλιο ανέδειξε την περασμένη Δευτέρα πρωθυπουργό τον 38χρονο Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, μέχρι τότε υπουργό Αμυνας. Ο Γκαριμπασβίλι προτάθηκε από το Γεωργιανό Ονειρο και είχε διατελέσει πρωθυπουργός μεταξύ 2013-2015.

Μετά την απαγγελία κατηγοριών για τα γεγονότα του 2019, ο Μέλια είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς ήταν υποχρεωμένος να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβριο το αφαίρεσε, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσό εγγύησης που υποχρεούνταν να καταβάλει. Ο ίδιος αρνήθηκε να πληρώσει το επιπλέον ποσό και το γεγονός αυτό επικαλέστηκαν οι Αρχές για να διατάξουν τη σύλληψή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή