Γερμανία: Χωρίς χαρτιά οι μισοί αιτούντες άσυλο

Γερμανία: Χωρίς χαρτιά οι μισοί αιτούντες άσυλο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι μισοί ενήλικοι που ζητούν άσυλο στη Γερμανία καταφθάνουν στη χώρα χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Το ακριβές ποσοστό είναι 51,8%, ελαφρά μειωμένο σε σύγκριση με το 2017, πρώτη χρονιά που τηρήθηκαν τέτοιου είδους στοιχεία, και το ποσοστό των ατόμων χωρίς χαρτιά ήταν 61%. 

Κάποιοι έφυγαν από τη χώρα τους χωρίς να έχουν χαρτιά, άλλοι τα έχασαν στη διαδρομή, σε κάποιες περιπτώσεις τούς τα κατέσχεσαν διακινητές και μεσάζοντες, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων που σκοπίμως δεν εμφάνισαν χαρτιά, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες παραμονής τους στη Γερμανία. Προϋπόθεση για απέλαση είναι η χώρα καταγωγής του υπό απέλαση ατόμου να αποδέχεται ότι πρόκειται για πολίτη της και η έλλειψη χαρτιών δυσχεραίνει την όλη διαδικασία. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η έκθεση περί Ακροδεξιάς στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις το 2020. Καταγράφονται 211 περιστατικά, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν 178, χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται για πραγματική αύξηση περιστατικών ή για αυξημένη ευαισθησία, που οδηγεί σε αυξημένη καταγραφή. Μεταξύ αυτών, δημόσιες επιδείξεις του ναζιστικού χαιρετισμού και ομάδες στο WhatsApp, στις οποίες στρατιώτες διακινούσαν αντισημιτικό και ακροδεξιό υλικό. 

Σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά οδήγησαν σε πρόωρη αποστρατεία, ενώ σε ορισμένες υπήρξαν και ποινικές συνέπειες. Η αρμόδια για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού στις ένοπλες δυνάμεις και συντάκτρια της έκθεσης, Εβα Χεγκλ, δήλωσε την ανησυχία της. «Παραμένει η ανάγκη αντιμετώπισης της Ακροδεξιάς στις ένοπλες δυνάμεις», είπε, τονίζοντας πάντως ότι «η μεγάλη πλειονότητα των στρατιωτών μας πατάει και με τα δύο πόδια εντός του συνταγματικού τόξου» και πως «το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ένοπλες δυνάμεις αλλά ολόκληρη την κοινωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή