Αισιοδοξία Φον ντερ Λάιεν για εμβολιασμό του 70% των Ευρωπαίων μέσα στο καλοκαίρι

Αισιοδοξία Φον ντερ Λάιεν για εμβολιασμό του 70% των Ευρωπαίων μέσα στο καλοκαίρι

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Την αισιοδοξία της εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού, παρά την εμφάνιση ορισμένων δυσκολιών στην παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη.

«Είμαι αισιόδοξη» σε σχέση με τον στόχο του εμβολιασμού του 70% των Ευρωπαίων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν στην Augsburger Allgemeine. «Αλλά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τον απολογισμό παρά στο τέλος του καλοκαιριού. Δεν πρόκειται για σπριντ, αλλά για μαραθώνιο», πρόσθεσε.

Μετά την ένταση των τελευταίων εβδομάδων για τις παραδόσεις των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως από την AstraZeneca, η πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίσθηκε κατευναστική. «Οι κατασκευαστές εμβολίων είναι εταίροι μας στην πανδημία αυτή. Και αυτοί επίσης αντιμετωπίζουν ασύγκριτα προβλήματα, αντιμετωπίζουμε συνέχεια νέα ζητήματα που συνήθως καταφέρνουμε να επιλύσουμε φιλικά», είπε.

AstraZeneca: Πρόσθετες μονάδες παραγωγής

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα χρειασθεί να προσφύγει σε μονάδες παραγωγής εκτός της Ευρώπης για να είναι σε θέση να παραδώσει τις δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευθεί απέναντι στην Ε.Ε.

Η AstraZeneca «εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας εντός της Ε.Ε.» και θα χρησιμοποιήσει «την παγκόσμια (παραγωγική) δυνατότητά της για να διασφαλίσει την παράδοση 180 εκατομμυρίων δόσεων στην Ε.Ε. κατά το δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της εταιρείας. «Περίπου το ήμισυ της ποσότητας που αναμένεται θα προέλθει από την εφοδιαστική αλυσίδα εντός της Ε.Ε.» και το υπόλοιπο από το διεθνές δίκτυο της εταιρείας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση γίνεται μετά την αντιπαράθεση για τις παραδόσεις του εμβολίου των AstraZeneca – Oxford στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, που προκάλεσε ένταση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την βρετανοσουηδική εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson

Σύνοδος κορυφής Ε.Ε. για την πανδημία

Σημειώνεται πως έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, αφιερωμένη στην υγειονομική κρίση.

Πριν από την έγκριση του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του Ιανουαρίου, η AstraZeneca προκάλεσε την οργή των ευρωπαίων ηγετών ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την παράδοση 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της στην Ένωση, εξαιτίας της ανεπάρκειας των μέσων παραγωγής στην Ευρώπη.

Η υπόθεση προκάλεσε διπλωματική ένταση με το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις Βρυξέλλες να κατηγορούν εμμέσως την AstraZeneca για προνομιακή μεταχείριση της Βρετανίας εις βάρος της Ε.Ε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP