Ιστορική καταδίκη Σύρου στη Γερμανία

Ιστορική καταδίκη Σύρου στη Γερμανία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΜΠΛΕΝΤΖ. Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών καταδίκασε χθες γερμανικό δικαστήριο πρώην Σύρο αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας του καθεστώτος Ασαντ, για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

O 44χρονος Εγιάντ αλ Γκαρίμπ αποδείχθηκε ότι είχε βοηθήσει σε συλλήψεις διαδηλωτών το 2011, οι οποίοι βασανίσθηκαν και δολοφονήθηκαν. Πρόκειται για την πρώτη δίκη στη Γερμανία για εγκλήματα πολέμου από το καθεστώς Ασαντ. Η δίκη ενός ακόμη Σύρου, του 58χρονου Ανουάρ Ρασλάν, συνεχίζεται. Οι κατηγορούμενοι διέφυγαν από τη Συρία και κατέληξαν στη Γερμανία –μέσω Ελλάδος– το 2018, αιτούμενοι άσυλο, προτού συλληφθούν από τις γερμανικές αρχές.

Οι δύο Σύροι φέρονται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατάπνιξη των ειρηνικών διαδηλώσεων του 2011 υπέρ της δημοκρατίας στη Συρία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπήρξαν «γρανάζια» της κρατικής μηχανής καταπίεσης και βασανιστηρίων του Ασαντ. Ο Αλ Γκαρίμπ κατηγορείται ότι οδήγησε τουλάχιστον 30 διαδηλωτές σε φυλακή της Δαμασκού για να υποβληθούν σε βασανιστήρια, ενόσω υπηρετούσε στην πανίσχυρη διεύθυνση κρατικής ασφάλειας. Ο Ανουάρ Ρασλάν είναι ύποπτος για τον βασανισμό τουλάχιστον 4.000 ανθρώπων την περίοδο 2011-12, ενώ κατηγορείται για 58 ανθρωποκτονίες, καθώς και για βιασμούς. 

Στις καταθέσεις τους, οι μάρτυρες κατηγορίας περιέγραψαν τα βασανιστήρια στα οποία είχαν υποβληθεί και περιελάμβαναν ξυλοδαρμούς, βιασμούς, κρέμασμα από τους καρπούς για ώρες, ξερίζωμα νυχιών και ηλεκτροσόκ.

Την ίδια στιγμή, δικαστήριο της πόλης Κέλε καταδίκασε χθες τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα και επικεφαλής πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους στη Γερμανία, Αμπού Ουάλα, σε δέκα χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη για συνέργεια σε τρομοκρατικές ενέργειες. Ο 37χρονος, γεννημένος στο Ιράκ, συνελήφθη το 2016 στο πλαίσιο της έρευνας για τρομοκρατικά δίκτυα προσκείμενα στο Ισλαμικό Κράτος. Είχε σχέσεις με τον Τυνήσιο πρόσφυγα Ανίς Αμρι, δράστη της επίθεσης εναντίον της χριστουγεννιάτικης αγοράς, στο κέντρο του Βερολίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή