Γαλλία: Καταργήθηκε το κρέας από τα σχολικά γεύματα

Γαλλία: Καταργήθηκε το κρέας από τα σχολικά γεύματα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΥΩΝ. Σάλο προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου της Λυών να αφαιρέσει προσωρινά το κρέας από τα γεύματα στα σχολικά εστιατόρια της πόλης. Υπουργοί της κυβέρνησης επιτέθηκαν κατά του δημάρχου Γκρεγκορί Ντουσέ (μέλους των Πράσινων) για «ιδεοληπτική» και «ελιτίστικη» συμπεριφορά. Αντίστοιχη πρωτοβουλία εξετάζει και η δημαρχία του Παρισιού.

Από την πλευρά του, το δημοτικό συμβούλιο υπεραμύνθηκε της γαστρονομικής πρωτοβουλίας, λέγοντας ότι ελήφθη καθαρά για λόγους ευκολίας, καθώς οι νέοι υγειονομικοί κανόνες δεν επιτρέπουν τη σίτιση 29.000 παιδιών σε δύο ώρες, τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.

Εντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις από οργανώσεις κτηνοτρόφων, με συνδικαλιστές να καταλαμβάνουν την Τρίτη κεντρικούς δρόμους της Λυών με τα τρακτέρ τους, πραγματοποιώντας πορείες με πρόβατα και αγελάδες μπροστά στο επιβλητικό δημαρχιακό μέγαρο της πόλης. Σε πανό που ανήρτησαν οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν: «Κρέας από την περιοχή μας = Ενα υγιές παιδί» και «Η διακοπή του κρέατος σημαίνει ενίσχυση κάθε μελλοντικού κορωνοϊού».

Το δημοτικό συμβούλιο της Λυών δεσμεύθηκε την Τετάρτη ότι θα επαναφέρει την επιλογή του κρέατος στα σχολικά γεύματα αμέσως μετά την αναμενόμενη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι τα προσφερόμενα γεύματα δεν είναι χορτοφαγικά ή «βίγκαν», καθώς περιέχουν ψάρι και αυγά. 

Ο Ντουσέ αποκάλυψε ότι τρώει κρέας και αρνήθηκε ότι προσπαθεί να επιβάλει τη χορτοφαγία στα παιδιά της πόλης. «Είμαι υποχρεωμένος να καταφύγω στη λύση αυτή, για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ζεστό γεύμα σε όλους τους μαθητές. Είμαστε εδώ στη Λυών, την πρωτεύουσα της γαλλικής και παγκόσμιας γαστρονομίας. Για εμάς η γεύση είναι αναγκαίο συστατικό της ίδιας της ύπαρξης», είπε μιλώντας στην τηλεόραση.

Οξεία κριτική άσκησαν στον Πράσινο δήμαρχο μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Μακρόν. «Είναι αδιανόητο από διατροφική σκοπιά και κοινωνικό σκάνδαλο. Οχι άλλη ιδεολογία στα πιάτα των παιδιών μας. Το κρέας είναι αναγκαίο συστατικό της ανάπτυξής τους. Ζήτησα από τον περιφερειάρχη να ακυρώσει την απόφαση του δημάρχου», ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας Ζιλιέν Ντενορμαντί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή