Το σχολείο κήρυξε τον πόλεμο στην αιμομειξία

Το σχολείο κήρυξε τον πόλεμο στην αιμομειξία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ευρεία εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινότητας των εκπαιδευτικών και των μαθητών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της αιμομειξίας έχει εκκινήσει η γαλλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κοινό πρόγραμμα των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, το σχολείο θα καταστεί η «προκεχωρημένη γραμμή» στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, χάρη σε τρεις «μοχλούς»: εντοπισμός, πρόληψη, καταγγελία. Ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα της νέας πολιτικής εκφράζουν, όμως, εκπαιδευτικοί και υγειονομικό προσωπικό στα σχολεία, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν συνοδεύθηκαν από τα κατάλληλα μέσα για την εκτέλεση τόσο περίπλοκης και ευαίσθητης αποστολής, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Le Monde. Ερευνες ειδικών αποκαλύπτουν ότι δύο με τρία παιδιά σε κάθε τμήμα δημοτικού σχολείου ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα αιμομειξίας. 

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των μεθόδων εντοπισμού, το υπουργείο Παιδείας κάλεσε τους σχολικούς νοσηλευτές και τους ιατρούς σχολικών μονάδων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Σε δηλώσεις του στα τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Μακρόν είχε ανακοινώσει την πραγματοποίηση δύο ραντεβού με ιατρικό προσωπικό για κάθε μαθητή δημοτικού σχολείου για τον εντοπισμό περιστατικών ενδοοικογενειακής σεξουαλικής βίας.

Εως τώρα, μικρό ποσοστό των σχολικών μονάδων τηρεί τους υπάρχοντες κανόνες του υπουργείου, με τους εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς να επικαλούνται την έλλειψη μέσων και προσωπικού για την ολιγωρία αυτή. Την έλλειψη μέσων παραδέχεται και το υπουργείο Παιδείας σε έκθεσή του, που αποκαλύπτει ότι ο αριθμός καταγγελιών προς την αρμόδια επιτροπή έρευνας των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης είναι πολύ μικρότερος από τον αναμενόμενο. 

Το πρωτόκολλο απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς που υποπτεύονται ότι μαθητές έχουν πέσει θύματα αιμομειξίας να αναφέρουν τις υπόνοιές τους στην περιφερειακή διεύθυνση, η οποία εάν θεωρήσει ότι το παιδί «διατρέχει υπαρκτό κίνδυνο» παραπέμπει την υπόθεση στην τοπική εισαγγελία. Από 35.000 αναφορές ύποπτης συμπεριφοράς (συμπεριλαμβάνονται και υποθέσεις ξυλοδαρμού ή ψυχικών διαταραχών), που λαμβάνει κάθε χρόνο η επιτροπή έρευνας, μόνο 10.000 διαβιβάζονται στην εισαγγελία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο, η συνταξιούχος καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης και πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, υποστήριξε ότι η χώρα θα έπρεπε να μιμηθεί το παράδειγμα της Δανίας, οι εκπαιδευτικοί της οποίας λαμβάνουν «βαλίτσα παιδαγωγικής πληροφόρησης» και εκείνο του Καναδά, ο οποίος αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα εδώ και 40 χρόνια. «Εκπαιδευτικοί, παιδοψυχίατροι, διευθυντές σχολείων και γονείς πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να εκπονήσουν αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος», είπε η κ. Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή