Αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας

Αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε μείωση των θανάτων κατά 20% την περασμένη εβδομάδα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση κατά 20% κατέγραψαν παγκοσμίως οι θάνατοι από COVID-19 την περασμένη εβδομάδα συγκριτικά με την προηγούμενη, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιβεβαιώνοντας ανάλογη πτωτική τάση και στις νέες λοιμώξεις. Η σχετική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης συμπίπτει και πιθανώς εν μέρει οφείλεται στην επιτάχυνση των εμβολιαστικών εκστρατειών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Σε μια άλλη αισιόδοξη εξέλιξη, χθες ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ, αξιολογώντας τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, διαπίστωσε ότι είναι ασφαλές και καθολικά αποτελεσματικό όσον αφορά την ανάγκη νοσηλείας και τους θανάτους από COVID-19, συμπεράσματα που ανοίγουν τον δρόμο για την έγκρισή του τις επόμενες ημέρες. 

Το εμβόλιο δρα επιτυχώς στην αποτροπή βαριών συμπτωμάτων της νόσου με ποσοστό 85%. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι είναι κατά 66% αποτελεσματικό έναντι πολλών μεταλλαγμένων στελεχών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και αυτού του εμβολίου περιορίστηκε στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών και ιδιαίτερα σε άτομα με επιπλέον παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση βαριάς νόσου. Πάντως, ούτε σε αυτή την ομάδα καταγράφηκε θάνατος ή κρούσμα με ανάγκη νοσηλείας.

Χθες, επίσης, άρχισαν να παραδίδονται εμβολιαστικές δόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Covax του ΠΟΥ, για τη δίκαιη πρόσβαση όλων στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Στην Γκάνα παραδόθηκαν περίπου 600.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Η Oυγγαρία, επίσης, κατέστη χθες η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που ξεκίνησε εμβολιασμούς με το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm. Η Βουδαπέστη, άλλωστε, πριν από μερικές εβδομάδες ξεκίνησε και τη διάθεση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V. 

Ταχύτατες οι εξελίξεις και όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις του κορωνοϊού. Ηδη, η Γερμανία ενέκρινε τη διάθεση τριών οικιακών διαγνωστικών τεστ στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, για γρήγορη επιστροφή στην ομαλότητα και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, Γάλλοι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Λιλ, της Μασσαλίας και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας δημιούργησαν ένα υπερταχύ διαγνωστικό εργαλείο για την COVID-19, το οποίο έχει μεγάλη αξιοπιστία και ακρίβεια (90%) συγκριτικά με το μοριακό τεστ και μπορεί να δώσει αποτέλεσμα μέσα σε ένα δεκάλεπτο. To νέο τεστ δεν είναι αναγκαίο να γίνεται σε περιβάλλον εργαστηρίου, αφού το μόνο που απαιτεί είναι ένα ειδικό στικάκι usb και ένα κινητό τηλέφωνο. Το σύστημα CorDial-1 πρόκειται να δοκιμαστεί σε 1.000 εθελοντές τους επόμενους μήνες. Οι δημιουργοί του είναι βέβαιοι ότι θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, ανακοίνωσε χθες την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα προκειμένου «να αποτραπεί η καταστροφή» εξαιτίας της ραγδαίας αναζωπύρωσης της επιδημίας. Την ίδια στιγμή, η Ελβετία αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, με άνοιγμα λιανεμπορίου, μουσείων και βιβλιοθηκών και πράσινο φως στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, στα τέλη Μαρτίου, η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) θα παρουσιάσει το «ταξιδιωτικό πάσο», ψηφιακό σύστημα για τα αποτελέσματα των τεστ και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τα διεθνή ταξίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή