ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Πατάει γκάζι» για τους εμβολιασμούς η Ε.Ε.

pataei-gkazi-gia-toys-emvoliasmoys-i-e-e-561276196

Τρόπους για την ενίσχυση των εκστρατειών εμβολιασμού, θα επιχερήσουν να αναζητήσουν, κατά τις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα, οι 27 ηγέτες της Ένωσης, καθώς το Ισραήλ και η Βρετανία προηγούνται στην κούρσα για τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους κατά της Covid-19.

«Είναι ανάγκη να επιταχύνουμε επειγόντως την αδειοδότηση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, καθώς και τον εμβολιασμό», πρόκειται να δηλώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης που είδε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Τα κράτη – μέλη θα υποστηρίξουν τις πρόσφατες προσπάθειες της Κομισιόν να εργασθεί με τη βιομηχανία και να αντιμετωπίσει τα «μποτιλιαρίσματα», σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, μετά από εβδομάδες έντασης με τις φαρμακευτικές εταιρείες για καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Τα δύο άλλα θέματα είναι πιο επίμαχα στους κόλπους της ΕΕ. Πρόκειται για το κλείσιμο συνόρων και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ως βάση για ταξιδιωτικά δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέπληξε τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, επειδή σφράγισαν τα σύνορά τους σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάπλωση των μεταλλάξεων.

Παράλληλα, η Κομισιόν πιέζει τα κράτη – μέλη να παραμείνουν εντός του πλαισίου (το οποίο συμφωνήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες με βάση κοινές εκτιμήσεις για τους κινδύνους) για τα ταξίδια στο εσωτερικό της Ένωσης.