ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη να προλάβει Google, Apple για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη να προλάβει Google, Apple για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανάγκη να κινηθούν από κοινού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να μη γίνει αυτό από την Google ή την Apple, τόνισε στους ηγέτες των «27» η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη κορυφής για τον συντονισμό των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση της πανδημίας που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η κ. φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί έχουν ήδη προσεγγίσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναλάβουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ανέδειξε πόσο προβληματικό θα ήταν τα προσωπικά υγειονομικά δεδομένα των Ευρωπαίων να δοθούν στις εταιρείες αυτές.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα 3-4 μηνών για να ολοκληρωθεί τεχνικά το έργο αμοιβαίας αναγνώρισης των εθνικών πιστοποιητικών των κρατών-μελών.

Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αν δεν «τρέξει» η Ε.Ε. θα το κάνει κάποιος άλλος

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατάρτισης του εθνικού της πιστοποιητικού, καλωσόρισε το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η κ. φον ντερ Λάιεν και εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν ξανά σύντομα οι Γερμανοί να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Έθεσε ωστόσο το ερώτημα αν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα αναγνωρίζει μόνο εμβόλια που έχουν αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αρνητικός παραμένει ωστόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Μακρόν, στη δική του παρέμβαση, ανέφερε ότι παραμένει άγνωστη η διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και ο βαθμός στον οποίο αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού. Μίλησε επίσης για νομικές και δεοντολογικές ενστάσεις, μεταξύ άλλων σχετικές με τα προσωπικά δεδομένα.