ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Αμερικανικό πλήγμα με 17 νεκρούς στη Συρία

Η πρώτη στρατιωτική δράση επί Μπάιντεν ήρθε σε αντίποινα επίθεσης κατά Αμερικανών στο Ιράκ

Αμερικανικό πλήγμα με 17 νεκρούς στη Συρία

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ προχώρησαν την Πέμπτη σε «αεροπορικά πλήγματα στη Συρία με στόχους εγκαταστάσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν» στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ώρα Ελλάδας το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πλήγματα κοντά στο συροϊρακινά σύνορα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 17 φιλοϊρανών μαχητών στην περιοχή.

Πρόκειται για την πρώτη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν.

«Τα πλήγματα αυτά εγκρίθηκαν σε αντίδραση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και αυτού του (διεθνούς) συνασπισμού (υπό τις ΗΠΑ) στο Ιράκ και στις απειλές εναντίον του προσωπικού», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, διευκρινίζοντας πως οι βομβαρδισμοί έγιναν «νωρίτερα το βράδυ» της Πέμπτης.

«Συγκεκριμένα, τα πλήγματα κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις σε σημείο συνοριακού ελέγχου που χρησιμοποιούν διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Κατάεμπ Χεζμπολάχ και της Κατάεμπ Σάγεντ αλ Σουχάντα», συνεχίζει το κείμενο.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, επρόκειτο για «αναλογική στρατιωτική αντίδραση» και υπήρξε διαβούλευση εκ των προτέρων με τους συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με αυτήν.

«Η επιχείρηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο πρόεδρος Μπάιντεν θα δράσει για να προστατεύσει το προσωπικό των ΗΠΑ και του συνασπισμού. Ταυτόχρονα, ενεργήσαμε με μετρημένο τρόπο, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης συνολικά, τόσο στην ανατολική Συρία, όσο και στο Ιράκ», πάντα κατά την ανακοίνωση που υπογράφεται από τον κ. Κέρμπι.

Η Μόσχα καταδίκασε την αμερικανική επίθεση την Παρασκευή, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχαρόβα να δηλώνει ότι ζητεί τον χωρίς όρους σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να πει εάν η Μόσχα είχει ενημερωθεί εκ των προτέρων για την αμερικανική επιχείρηση, περιοριζόμενος μόνο στο ότι η Ρωσία παρακολοθεί στενά την κατάσταση στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters