Πολικό ψύχος, καύσωνες και ξηρασία

Πολικό ψύχος, καύσωνες και ξηρασία

Το μετεωρολογικό μέλλον της Ευρώπης θα παρουσιάσει ακραία επιδείνωση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν, για ακόμα μία φορά, οι επιστήμονες για μια άλλη, εκτός της πανδημίας, παγκόσμια απειλή: την κλιματική αλλαγή. Το σύστημα ωκεάνιων ρευμάτων του Ατλαντικού, που ενισχύει το Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream), δηλαδή το σύστημα που φέρνει θερμό και ήπιο καιρό στην Ευρώπη, διαπιστώθηκε ότι έχει εξασθενήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή κατά την τελευταία χιλιετία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η περαιτέρω εξασθένηση της Μεσημβρινής Ανατροπής Κυκλοφορίας του Ατλαντικού (ΑΜΟC), όπως ονομάζεται το σύστημα, θα προκαλέσει ακραία επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη. Περισσότερες και ισχυρότερες θύελλες θα πλήττουν τη Βρετανία, ενώ ολόκληρη η ήπειρος θα υποφέρει από πολύ βαρύτερους χειμώνες και συχνότερες και πιο έντονες περιόδους καύσωνα και ξηρασίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η AMOC θα εξασθενήσει περαιτέρω εφόσον εξακολουθεί να υπερθερμαίνεται ο πλανήτης. Ισως, μάλιστα, να αποδυναμωθεί κατά 34%-45% μέχρι τα μέσα του αιώνα. Κάτι τέτοιο θα το αποσταθεροποιήσει, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, την αύξηση της ωκεάνιας στάθμης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, με καταστροφικές συνέπειες για τις παράκτιες περιοχές. Η μελέτη δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση «Nature Geoscience». Ο  Στέφαν Ράμσντορφ, του Ινστιτούτου Ερευνας Κλιματικών Συνεπειών, που τη συνυπογράφει, επισημαίνει ότι η εξασθένηση του συστήματος είναι ταυτόσημη με αύξηση του αριθμού και της δριμύτητας των αντίξοων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Μέινουθ της Ιρλανδίας και του University College του Λονδίνου, μαζί με τον Ράμσντορφ, μελέτησαν πλήθος ιζημάτων, πυρήνες πάγου από τη Γροιλανδία και άλλα έμμεσα στοιχεία για τα μετεωρολογικά πρότυπα. Ετσι, κατέληξαν ότι ποτέ τα τελευταία 1.000 χρόνια δεν υπήρξε τέτοια αποδυνάμωση της ΑΜΟC.

Πολικό ψύχος, καύσωνες και ξηρασία-1
Γειτονιά της Μαδρίτης καλυμμένη με χιόνι.

Πρόκειται, αξίζει να σημειωθεί, για ένα από τα σημαντικότερα συστήματα ωκεάνιων ρευμάτων. Μεταφέρει θερμά επιφανειακά ρεύματα από τον Κόλπο του Μεξικού προς τον Βόρειο Ατλαντικό, όπου ψύχονται και αυξάνεται η αλατότητά τους, μέχρι να καταβυθιστούν βορείως της Ισλανδίας. Τότε, αρχίζει η έλξη των θερμότερων υδάτων από την Καραϊβική. Ο ίδιος κύκλος συντροφεύεται από ανέμους που φέρνουν ήπιο καιρό στην Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες προέβλεπαν την εξασθένηση του συστήματος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και εξέφραζαν ανησυχία για την πιθανή πλήρη κατάρρευσή του. Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι βρισκόμαστε μόλις μερικές δεκαετίες από αυτό το «σημείο μηδέν». Τέλος, να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως ανάλογη εξασθένηση του συστήματος AMOC είχε καταγραφεί στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή