Η τηλεργασία δεν είναι η νέα κανονικότητα

Η τηλεργασία δεν είναι η νέα κανονικότητα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, απέρριψε την άποψη ότι η εργασία εξ αποστάσεως είναι «η νέα κανονικότητα», επιμένοντας ότι αποτελεί απόκλιση από την ομαλότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Διεθνής Τράπεζα Επενδύσεων λειτούργησε το 2020 με «λιγότερο από το 10% του προσωπικού της» στα γραφεία της εταιρείας.

Η επιθυμία του να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο έρχεται σε αντίθεση με πολλές άλλες εταιρείες, οι οποίες θεωρούν ότι η εργασία εξ αποστάσεως θα μπορούσε να γίνει μόνιμη, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι η δουλειά από το σπίτι δεν ταιριάζει με την εργασιακή κουλτούρα της Goldman Sachs. 

«Πιστεύω ότι για μια επιχείρηση όπως η δική μας, η οποία είναι μια καινοτόμος και συνεργατική, αυτού του είδους η εργασία δεν είναι ιδανική. Και δεν είναι μια νέα κανονικότητα. Είναι μια παρέκκλιση που θα διορθώσουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σε συνέδριο την Τετάρτη.

Ο Σόλομον ανησυχεί για το εισερχόμενο κύμα των περίπου 3.000 νέων εργαζομένων που δεν θα έχουν πρόσβαση στην «άμεση εκπαίδευσή τους» από τους μέντορες και τα πρότυπα που οι ίδιοι θα χρειάζονται. Αν και πιστεύει ότι η πανδημία του κορωνοϊού βοήθησε στην προώθηση της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών και στη δημιουργία τρόπων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, θεωρεί ότι δεν θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές μακροπρόθεσμα. 

Ωστόσο, ο Σόλομον δεν είναι ο μόνος που εκφράζει αυτές τις απόψεις στον χρηματοοικονομικό τομέα. Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, δήλωσε ότι η εργασία από το σπίτι είχε αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, ενώ ο επικεφαλής της Barclays, Τζες Στάλεϊ, εξέφρασε πρόσφατα την ελπίδα ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα επέτρεπε στους υπαλλήλους να επιστρέψουν στα γραφεία τους. 

Στην αντίπερα όχθη, η βρετανική τράπεζα Lloyds σχεδιάζει να μειώσει τους χώρους γραφείων που χρησιμοποιεί κατά 20% στα τρία επόμενα χρόνια, ενώ η HSBC ανακοίνωσε μείωση κατά 40% στο αποτύπωμα των γραφείων της.

Οι εταιρείες του τομέα της τεχνολογίας είναι πιο θετικές απέναντι στην εργασία από το σπίτι, με τις Microsoft, Facebook και Twitter να δηλώνουν ότι πλέον το προσωπικό τους θα έχει την επιλογή να δουλεύει από το σπίτι μόνιμα. Η Facebook εκτιμά πως έως και το 50% του προσωπικού της θα μπορούσε να εργαστεί εξ αποστάσεως μέσα στην επόμενη πενταετία ή δεκαετία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή