Κατά 94% αποτελεσματικό εμβόλιο

Κατά 94% αποτελεσματικό εμβόλιο

Επαλήθευση για Pfizer/BioNTech, έπειτα από 1,2 εκατ. εμβολιασμούς στο Ισραήλ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα ισραηλινής μελέτης για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19. Η έρευνα, η πρώτη που πραγματοποιείται σε πραγματικές συνθήκες, επαληθεύει ότι το σκεύασμα είναι όσο αποτελεσματικό είχαν υποδείξει οι κλινικές μελέτες. 

Προκειμένου οι ειδικοί να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα, μελέτησαν τις συνέπειες του εμβολιασμού 1,2 εκατ. Ισραηλινών κατά το τελευταίο δίμηνο, μεταβάλλοντας τη χώρα σε ένα απέραντο εργαστήριο. Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine», αφού αξιολογήθηκε και από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, ο εμβολιασμός μείωσε τα κρούσματα με συμπτώματα κατά 94% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τις περιπτώσεις βαριάς ασθένειας κατά 92%. Η μεγάλη επιτυχία του εμβολιασμού στο Ισραήλ επέτρεψε την πραγματοποίηση της πρώτης συναυλίας «μόνο για εμβολιασμένους», χθες, στο Τελ Αβίβ.  

Την ίδια στιγμή η Pfizer, σε χθεσινή της ανακοίνωση, αναφέρει ότι το εμβόλιό της παρέχει μειωμένη κατά δύο τρίτα προστασία έναντι του συγκεκριμένου στελέχους, για αυτό έχει ξεκινήσει τις μελέτες για χορήγηση και τρίτης εμβολιαστικής δόσης, προκειμένου ο κόσμος να προστατευθεί και από τα μεταλλαγμένα στελέχη. Η Moderna, επίσης, ανακοίνωσε ότι ήδη παρασκεύασε εμβόλιο που προσφέρει κάλυψη και έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και θα αρχίσει να διατίθεται τους ερχόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί ερευνητές των πανεπιστημίων CalTech και Κολούμπια προειδοποίησαν για την εμφάνιση και διασπορά ενός μεταλλαγμένου στελέχους που κάνει θραύση στη Νέα Υόρκη και πιθανόν να είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. 

Δόσεις σε «φιλικά κράτη»

Σε μία άλλη εξέλιξη, την Τετάρτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναγνώρισε ότι επρόκειτο να διανείμει κάποιες εμβολιαστικές δόσεις σε «φιλικά προς το Ισραήλ κράτη». Παρότι ο ίδιος δεν κατoνόμασε ποια είναι, λίστα που δημοσιοποίησε το τηλεοπτικό κανάλι Κan, αποδεικνύει ότι πρόκειται για χώρες που είχαν ταχθεί υπέρ της μεταφοράς της πρωτεύουσας στην Iερουσαλήμ. Eιδικότερα o Νετανιάχου διένειμε περίπου 100.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna σε Ονδούρα, Γουατεμάλα, Ουγγαρία, Ουγκάντα και Τσεχία, δηλαδή, κράτη που είτε ήδη αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, είτε εξέφρασαν ενδιαφέρον για την εκεί εγκατάσταση διπλωματικών αποστολών. Η γενική κατακραυγή, ωστόσο, εξανάγκασε την ισραηλινή κυβέρνηση να βάλει στον «πάγο» το πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντζ. 

Την ίδια στιγμή, δύο ακόμα εμβόλια εγχώριας παραγωγής εγκρίθηκαν από τους κινεζικούς ελεγκτικούς φορείς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κινεζικών σκευασμάτων σε τέσσερα. Τέλος, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί σωτήρια για κάποιους η μεγάλη δυσπιστία των Γερμανών έναντι του εμβολίου της AstraΖeneca. Με τις δόσεις του που μένουν στα αζήτητα είναι πιθανό, όπως τουλάχιστον πρότεινε η γερουσιαστής Κοινωνικών Υπηρεσιών της γερμανικής πρωτεύουσας, Ελκε Μπράιτενμπαχ, να εμβολιασθούν οι 3.000 άστεγοι της πόλης, που ήδη βρίσκονται στην κατηγορία 2 όσον αφορά τον κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή