Η τουρκική μαφία στην κυβέρνηση

Η τουρκική μαφία στην κυβέρνηση

Μέλη της επιδεικνύουν τις πολιτικές φιλίες τους με ηγέτες της άκρας Δεξιάς

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τους στενούς δεσμούς της τουρκικής εθνικιστικής Ακροδεξιάς με το οργανωμένο έγκλημα έρχεται να επιβεβαιώσει φωτογραφία του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μέλους της κυβερνητικής συμμαχίας του προέδρου Ερντογάν, με τον διαβόητο Τούρκο μαφιόζο Αλατίν Τσακιτσί, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα The Guardian.

Ο Τσακιτσί, που έχει κατηγορηθεί για 41 πολιτικές δολοφονίες, φυλακίστηκε ως ηθικός αυτουργός για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του. Η γυναίκα εκτελέστηκε μπροστά στα μάτια του γιου του ζευγαριού. Ο Τσακιτσί όμως αποφυλακίστηκε πέρυσι, στο πλαίσιο απόφασης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την ευνοϊκή διάταξη εξαιρέθηκαν οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Η αποκατάσταση της αίγλης της τουρκικής μαφίας στη συνείδηση της κοινής γνώμης αποτελεί νέο φαινόμενο για την τουρκική κοινωνία, αλλά και απόδειξη ότι το νέο πολιτικό κλίμα ανέχεται –ή, ακόμη χειρότερα, ευνοεί– προσωπικότητες του υποκόσμου. Η φιλία μεταξύ Τσακιτσί και Μπαχτσελί χρονολογείται από την ταραγμένη δεκαετία του 1980. Οι δύο άνδρες αναδείχθηκαν σε ηγετικές θέσεις της νεοφασιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, που έχουν μεταμορφωθεί πια στη νεολαία του MHP, αποκηρύσσοντας τη βία. Τη δεκαετία του 1980, όμως, οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Γκρίζων Λύκων και αριστερών οργανώσεων, όπως το κουρδικό PKK, αποτελούσαν κοινό φαινόμενο.

Την περίοδο εκείνη, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT συνασπίστηκε με τη μαφία για την εκτέλεση πολιτικών αντιπάλων. Οι ανίερες αυτές σχέσεις ήρθαν στο φως το 1996, με αφορμή αυτοκινητικό δυστύχημα με θύματα βουλευτή, τον υπαρχηγό της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης και τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Αμπντουλάχ Τσατλί. Επειτα από δεκαετίες στο περιθώριο, πολλοί κεντρικοί παίκτες της περιόδου εκείνης κάνουν την επανεμφάνισή τους στο προσκήνιο.

Ο Τσακιτσί απείλησε πρόσφατα τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πραγματοποίησε προβεβλημένες συναντήσεις με πολιτικές προσωπικότητες και κομπάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις «υψηλά ιστάμενες επαφές» του. Τον περασμένο μήνα, δικηγόρος και πολιτικό στέλεχος της κεμαλικής αντιπολίτευσης δέχθηκε επίθεση και ξυλοκοπήθηκε στην Αγκυρα, σε μια ενέργεια που θύμισε τις ημέρες ανομίας της δεκαετίας του 1980.

Αναβαπτισμένοι

«Η επανεμφάνιση μαφιόζων όπως ο Τσακιτσί δεν αντικατοπτρίζει τόσο την επάνοδο της μαφίας, όσο την ανάδειξη τέτοιων προσωπικοτήτων σε λαϊκούς ήρωες για την τουρκική Δεξιά», σημειώνει ο συγγραφέας και καθηγητής Ράιν Γκινγκέρας, που έχει γράψει για τις σχέσεις της τουρκικής μαφίας και του εμπορίου ηρωίνης με τη σύγχρονη πολιτική σκηνή της χώρας. «Οι χαρακτήρες αυτοί δείχνουν ότι η νέα πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Τουρκία επιτρέπει σε τέτοιους ανθρώπους να αναβαπτισθούν. Την ίδια ώρα, το AKP του Ερντογάν ασπάζεται τις ιδεολογικές θέσεις της Ακροδεξιάς», λέει ο Γκινγκέρας.

Η ιδιότυπη συμμαχία του Μπαχτσελί με τον Ερντογάν αποκρύπτει τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, με το MHP να προωθεί τον κοσμικό εθνικισμό και το AKP να αντιπροσωπεύει τον ισλαμικό εθνικισμό. Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 επέτρεψε, όμως, στην τουρκική Ακροδεξιά να αναδειχθεί και πάλι σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Εχοντας αποξενωθεί από κάθε άλλο πιθανό πολιτικό σύμμαχο, ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμαχήσει με το MHP για να διατηρηθεί στην εξουσία. Η σωρεία οικονομικών σκανδάλων που έχουν αποκαλυφθεί γύρω από τις δραστηριότητες του AKP και των συμμάχων του, καθώς και η αυξανόμενη επιρροή της Ακροδεξιάς στην τουρκική κυβέρνηση, κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται αν η Τουρκία μεταμορφώνεται σταδιακά σε μαφιόζικο κράτος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή