Κραδασμοί στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Ριάντ

Κραδασμοί στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Ριάντ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα, ψυχρότερη εποχή εισέρχονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να δώσει στη δημοσιότητα έκθεση – κόλαφο των μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και αρθρογράφου της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι. 
Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους, η έκθεση, η οποία αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί χθες το βράδυ, εκτιμά ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε με την έγκριση ή και με προσωπική διαταγή του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι διάβασε την έκθεση και ότι θα συνομιλούσε τις επόμενες ώρες μόνο με τον 85χρονο βασιλιά Σαλμάν, πατέρα του πρίγκιπα διαδόχου.

Επικριτής της βασιλικής οικογενείας του Ριάντ, ο 59χρονος Κασόγκι σφαγιάσθηκε από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας μέσα στο προξενείο της, στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου του 2018. Το πτώμα του τεμαχίστηκε και τα λείψανα δεν εντοπίσθηκαν ποτέ.

Υπό το κράτος της διεθνούς κατακραυγής, το Ριάντ παραδέχθηκε τελικά ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στη διάρκεια επιχείρησης, την οποία απέδωσε σε «ανεξέλεγκτα» στοιχεία του καθεστώτος. Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του, αλλά η ποινή τους μετατράπηκε στη συνέχεια σε εικοσαετή κάθειρξη. 

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, η οποία βασίστηκε κυρίως σε πληροφορίες της CIA, χαρακτηρίστηκε απόρρητη από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, η οποία είχε ως προτεραιότητα την οικοδόμηση συμμαχίας με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και άλλες μοναρχίες του Κόλπου εναντίον του Ιράν.

Στην προεκλογική περίοδο, ο Τζο Μπάιντεν είχε καυτηριάσει τη σαουδαραβική μοναρχία για τη δολοφονία του Κασόγκι και για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή