ΚΟΣΜΟΣ

Κραδασμοί στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Ριάντ

Κραδασμοί στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Ριάντ

Σε νέα, ψυχρότερη εποχή εισέρχονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να δώσει στη δημοσιότητα έκθεση – κόλαφο των μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και αρθρογράφου της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι. 
Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους, η έκθεση, η οποία αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί χθες το βράδυ, εκτιμά ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε με την έγκριση ή και με προσωπική διαταγή του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι διάβασε την έκθεση και ότι θα συνομιλούσε τις επόμενες ώρες μόνο με τον 85χρονο βασιλιά Σαλμάν, πατέρα του πρίγκιπα διαδόχου.

Επικριτής της βασιλικής οικογενείας του Ριάντ, ο 59χρονος Κασόγκι σφαγιάσθηκε από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας μέσα στο προξενείο της, στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου του 2018. Το πτώμα του τεμαχίστηκε και τα λείψανα δεν εντοπίσθηκαν ποτέ.

Υπό το κράτος της διεθνούς κατακραυγής, το Ριάντ παραδέχθηκε τελικά ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στη διάρκεια επιχείρησης, την οποία απέδωσε σε «ανεξέλεγκτα» στοιχεία του καθεστώτος. Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του, αλλά η ποινή τους μετατράπηκε στη συνέχεια σε εικοσαετή κάθειρξη. 

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, η οποία βασίστηκε κυρίως σε πληροφορίες της CIA, χαρακτηρίστηκε απόρρητη από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, η οποία είχε ως προτεραιότητα την οικοδόμηση συμμαχίας με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και άλλες μοναρχίες του Κόλπου εναντίον του Ιράν.

Στην προεκλογική περίοδο, ο Τζο Μπάιντεν είχε καυτηριάσει τη σαουδαραβική μοναρχία για τη δολοφονία του Κασόγκι και για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.