Ρωσοτουρκικά πυρά κατά Πατριάρχη

Ρωσοτουρκικά πυρά κατά Πατριάρχη

Εκκληση αναλυτών για μεγαλύτερη στήριξη του Βαρθολομαίου από τη Δύση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Εκκληση για μεγαλύτερη στήριξη της Δύσης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο απευθύνουν δύο αναλυτές ειδικοί στην Τουρκία, στην ιστοσελίδα Balkan Insight. Οι Αϊκάν Ερντεμίρ και Τζον Λέχνερ κάνουν λόγο για «κυκλωτική κίνηση» της Μόσχας και της Αγκυρας, που «απειλεί την επιβίωση του Πατριαρχείου».

Αναλύοντας την εξέλιξη της διαμάχης, επισημαίνουν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η απόφαση του Πατριαρχείου να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, στερώντας από τη Ρωσική Εκκλησία το ένα τρίτο των ενοριών της. 

Οι επιθέσεις από τη Ρωσία έλαβαν πολλές μορφές, όπως χάκινγκ μέσω της επιχείρησης Fancy Bear και εκτεταμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης. Τα ρωσόφωνα μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν ότι ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι εκπρόσωπος των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. «Η αποστολή του Βαρθολομαίου, όπως φαίνεται, έχει προετοιμαστεί από τις ΗΠΑ και είναι να ενταφιάσει την επιρροή της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο» είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. 

Εν τω μεταξύ, η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης και η αντίστοιχη τουρκική ενισχύουν η μία την άλλη. Από το 2016, χρονιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, η εφημερίδα «Ακσάμ», που πρόσκειται στον Ερντογάν, είχε αναφέρει τη CIA, τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τον Βαρθολομαίο ως υποκινητές του πραξικοπήματος, με υποτιθέμενο κίνητρο να ανακοπεί η προσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία. 

Συνωμοσιολογία

Η συνωμοσιολογία επανήλθε πέρυσι στις στήλες του περιοδικού «Γκερτσέκ Χαγιάτ», του οποίου ο εκδότης είναι φίλος του Ερντογάν. Αυτό παρουσίαζε τον Βαρθολομαίο ως μέρος υπόγειου τρομοκρατικού δικτύου στο οποίο εμπλέκονται ο Γκιουλέν, η CIA, η βρετανική ΜΙ6, η Mοσάντ και η μασονία. «Για πολλούς Τούρκους, τέτοια άρθρα είναι πειστικά γιατί αγγίζουν τα βαθιά ιστορικά ρεύματα που κινούνται κάτω από την επιφάνεια της τουρκικής πολιτικής στα θέματα θρησκειών και μειονοτήτων», επισημαίνουν οι συγγραφείς. 

Οχι μόνο ο ισλαμιστικός, αλλά και ο εθνικιστικός Τύπος, παρουσιάζει τον Πατριάρχη ως «πράκτορα Αμερικανών και Ελληνοαμερικανών, όχι μόνο για θρησκευτικά ζητήματα αλλά και για τη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ όταν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, επισκέφθηκε τον Βαρθολομαίο στο Φανάρι, τον Δεκέμβριο του 2020, ο Ερντογάν τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «ένα Βατικανό και έναν Πάπα στο Φανάρι». Για «παπικό μοντέλο» στο Φανάρι έκανε λόγο και ο Πατριάρχης των Ρώσων, Κύριλλος. 

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο κοσμικός χαρακτήρας των δυτικών κρατών δεν τους επιτρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία των πιέσεων που δέχεται το Φανάρι. «Οι ηγέτες της Δύσης θα προωθούσαν καλύτερα τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία προσφέροντας περισσότερη υποστήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που δέχεται διασταυρούμενα ρωσοτουρκικά πυρά», καταλήγουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή