Αεροσκάφη που διασπείρουν τόνους άνθρακα

Αεροσκάφη που διασπείρουν τόνους άνθρακα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αεροπλάνα, που πουλήθηκαν από την Airbus το 2019 και το 2020, θα εκπέμψουν πάνω από 1 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του κατασκευαστή της. Η Airbus πούλησε 863 αεροπλάνα το 2019, τα οποία μεταφράζονται σε 740 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται σε μία περίοδο 22 ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian. Το έτος 2020, η εταιρεία πούλησε 566 αεροπλάνα, για τα οποία οι εκπομπές κατά τη διάρκεια ζωής τους θα ανέρχονται στους 440 εκατ. τόνους. 
Το πλήθος των εκπομπών των αεροσκαφών της Airbus μειώθηκε από 66,6 γραμμάρια ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά επιβάτη/χιλιόμετρο, το 2019, σε 63,5 γραμμάρια το 2020. Η Airbus δήλωσε ότι αυτό αντικατοπτρίζει αποτελεσματικότερα αεροπλάνα, ακόμη και όταν η πανδημία προκάλεσε πτώση των πωλήσεων. 

Τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη μεγάλη πρόκληση της απαλλαγής από τον άνθρακα για τα αεροπλάνα της Airbus και του αντιπάλου της στις ΗΠΑ, της Boeing. Η αεροπορία αντιπροσωπεύει περίπου το 1,9% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και αυτό το μερίδιο αναμένεται να αυξηθεί σύντομα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι σε φτωχότερα έθνη είναι πλέον σε θέση να πετάξουν. 

Οι ανεξάρτητα ελεγμένες γνωστοποιήσεις σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η εταιρεία δημοσίευσε εκτίμηση των εκπομπών άνθρακα των εμπορικών αεροπλάνων της. Αυτά είναι μέρος των γνωστών ως εκπομπών πεδίου 3, σε αντίθεση με τις άμεσες εκπομπές από εταιρικά μηχανήματα (πεδίο 1) ή τις εκπομπές που ενσωματώνονται στην αγορασμένη ενέργεια (πεδίο 2). Η δημοσίευση των δεδομένων εκπομπών θεωρείται ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια καθαρή οικονομία μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, αλλά η Airbus δήλωσε ότι δεν έχει θέσει ακόμη επιστημονικό στόχο για τη μείωσή τους. 

Η αεροπορική βιομηχανία έχει έναν μη δεσμευτικό στόχο: να φθάσει τη μηδενική καθαρή κατανάλωση ενέργειας μεταξύ 2060 και 2065, πολύ μετά την προθεσμία του 2050, χρονιά που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτείται να περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση του πλανήτη σε μόλις 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι κατασκευαστές Airbus, Boeing και κινητήρων, όπως η Rolls-Royce, εργάζονται για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή