Νέα Ζηλανδία: Επταήμερο lockdown στο Όκλαντ εξαιτίας νέου κρούσματος

Νέα Ζηλανδία: Επταήμερο lockdown στο Όκλαντ εξαιτίας νέου κρούσματος

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δήμαρχος του Όκλαντ κάλεσε στους κατοίκους της πόλης να λάβουν σειρά προτεραιότητας για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, αφού η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας μπήκε το Σαββατοκύριακο στο τέταρτο lockdown εξαιτίας της πανδημίας.

Το επταήμερο lockdown επιβλήθηκε από την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν στην πόλη των 2 εκατ. κατοίκων, μετά τον εντοπισμό ενός περιστατικού μόλυνσης από την COVID-19. Η πρωθυπουργός αντέδρασε λαμβάνοντας «σκληρά μέτρα από νωρίς», μία τακτική που ακολούθησε στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Η προσέγγιση αυτή αξιολογήθηκε κάνοντας τη Νέα Ζηλανδία, μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον κόσμο, αναφορικά με τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ωστόσο η επιβολή του τελευταίου lockdown σχολιάστηκε επικριτικά από μερικούς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δήμαρχος του Όκλαντ Φιλ Γκοφ δήλωσε ότι η πόλη θα χάσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 200 θέσεις εργασίας και περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (21,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) την ημέρα από την εφαρμογή των περιορισμών.

«Χρειαζόμαστε την προώθηση του εμβολίου κατά προτεραιότητα στο Όκλαντ, ώστε να βοηθηθούμε στην αποφυγή μελλοντικών lockdown, να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα και να διασφαλίσουμε ότι το Όκλαντ μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του στην υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης σε εθνικό οικονομικό επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκοφ.

Το lockdown οδήγησε στην ακύρωση ή στην αναβολή σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ προκάλεσε συνθήκες κυκλοφοριακού χάους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τους ανθρώπους, που προσπαθούσαν να γυρίσουν στα σπίτια τους, να παραμένουν για ώρες στα σημεία ελέγχου.

Το περιστατικό μόλυνσης που προκάλεσε την επιβολή του lockdown ήταν ένα άτομο που είχε μολυνθεί και κινούνταν στην κοινότητα για μία εβδομάδα. Δύο άλλα περιστατικά τοπικής μετάδοσης αναφέρθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ σήμερα δεν αναφέρθηκε κανένα περιστατικό μόλυνσης.

Η Νέα Ζηλανδία έχει αναφέρει περισσότερα από 2.000 περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό και 26 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή