Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά κρίθηκε ο Σαρκοζί

Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά κρίθηκε ο Σαρκοζί

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχο για διαφθορά τον πρώην πρόεδρο της χώρας Νικολά Σαρκοζί, καταδικάζοντάς τον σε τρία χρόνια φυλάκιση, τα δύο από τα οποία με αναστολή.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Σαρκοζί προσπάθησε να αντλήσει παράνομα πληροφορίες από δικαστικό λειτουργό για την πρόοδο έρευνας εις βάρος του το 2014. 

Ο Σαρκοζί έχει προσθεσμία δέκα ημερών για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γαλλικό δικαστικό σύστημα, είναι απίθανο να εκτίσει τον ένα χρόνο φυλάκισης στον οποίο καταδικάστηκε, ακόμη και αν χάσει την έφεση. 

Οι κατήγοροι είχαν πει στο δικαστήριο ότι ο 66χρονος θα έπρεπε να φυλακιστεί για τέσσερα χρόνια και να εκτίσει τουλάχιστον δύο.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Σαρκοζί είχε πει ότι ήταν θύμα ψεμάτων και αρνήθηκε ότι ενεπλάκη ποτέ σε υπόθεση διαφθοράς.

«Ποτέ. Ποτέ δεν έκανα κατάχρηση της επιρροής μου, φερόμενης ή πραγματικής», είχε πει στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο. «Τι δικαίωμα έχουν να με σέρνουν στη λάσπη για έξι χρόνια; Δεν υπάρχει κανόνας δικαίου»;

Το όνομα του πρώην προέδρου έχει ήδη συνδεθεί εδώ και χρόνια με εισαγγελικές έρευνες, όπως για την υπόθεση των παράνομων χρηματοδοτήσεων της εκστρατείας του το 2007 από τον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Η υπόθεση αυτή οδήγησε στην ήττα του Σαρκοζί στις προκριματικές εκλογές του κόμματός του το 2017 ενόψει των προεδρικών εκλογών του ίδιου έτους.

Ο πρώην πρόεδρος παρέμεινε, ωστόσο, ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, όπως αποδείχθηκε και με την κυκλοφορία το καλοκαίρι των απομνημονευμάτων του με τίτλο «Η ώρα της καταιγίδας», που παρέμεινε στον κατάλογο των μπεστ σέλερ για πολλές εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι ο Σαρκοζί διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012 και είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος στη νεότερη ιστορία της Γαλλίας, που καταδικάζεται για διαφθορά – μετά τον Ζακ Σιράκ. 

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή