ΠΟΥ: Ανοδική τροχιά στα κρούσματα για πρώτη φορά έπειτα από επτά εβδομάδες

ΠΟΥ: Ανοδική τροχιά στα κρούσματα για πρώτη φορά έπειτα από επτά εβδομάδες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει ανοδική τροχιά για πρώτη φορά έπειτα από επτά εβδομάδες σε παγκόσμια κλίμακα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η αύξηση αυτή είναι «απογοητευτική αλλά δεν εκπλήσσει», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, παροτρύνοντας τις χώρες να μην χαλαρώσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση εξάπλωσης του ιού.

«Οι χώρες που βασίζονται αποκλειστικά στα εμβόλια, κάνουν λάθος. Τα βασικά μέτρα δημόσιας υγείας παραμένουν το θεμέλιο της αντίδρασης», δήλωσε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού έγιναν οι πρώτες χώρες σήμερα που ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς μέσω του προγράμματος διανομής εμβολίων στις φτωχότερες χώρες COVAX. Ωστόσο επέκρινε πλούσιες χώρες για συσσώρευση εμβολίων.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων πιο υγιών ενηλίκων με χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας στους δικούς τους πληθυσμούς, μπροστά από εργαζόμενους στους τομείς της υγείας και ηλικιωμένους σε άλλες χώρες», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα τελειώσουμε με τον ιό εντός 2021»

Στο μεταξύ, ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος καταστάσεων εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, ανέφερε ότι θα ήταν πολύ πρόωρο και μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα τελειώσουμε με τον ιό μέχρι το τέλος του έτους.

Πάντως, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ορατό από τα στοιχεία πως τα εμβόλια έχουν αντίκτυπο ως προς τον ιό.

Κατά τον ΠΟΥ, είναι εφικτό να μειωθούν οι αριθμοί των θανάτων και των νοσηλευομένων μέχρι το τέλος του έτους.

1.176 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα παρέμειναν στο υψηλό επίπεδο των 1.176, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται πλέον σε 406, ενώ άλλοι 30 ασθενείς υπέκυψαν στην Covid-19, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από τις 5 Ιανουαρίου, ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 400, κάτι που αποτυπώνει και την ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας και κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής.  

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή