Καταδίκη του Σαρκοζί για διαφθορά

Καταδίκη του Σαρκοζί για διαφθορά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε χθες σε τριετή φυλάκιση, εκ των οποίων ο ένας χρόνος χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής. Σε περίπτωση που η ποινή επιβεβαιωθεί στο εφετείο, ο συντηρητικός πρόεδρος που συνέδεσε το όνομά του με την ελληνική κρίση χρέους, θα εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον, με βραχιόλι ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ο Σαρκοζί καταδικάστηκε από κοινού με τον δικηγόρο του Τιερί Ερτσόγκ και τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, σε μια υπόθεση που βαφτίστηκε «Πολ Μπισμούτ» από το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Ερτσόγκ στις συνεννοήσεις του με τον δικαστή για υποθέσεις που ενδιέφεραν τον Σαρκοζί. Οι συνομιλίες υπεκλάπησαν το 2014 και χρησιμοποιήθηκαν ως πειστήρια παρότι η πλευρά Σαρκοζί ζητούσε να μη γίνουν αποδεκτές. Ο πρώην πρόεδρος υποστηρίζει ότι είναι αθώος και κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών». 

«Ελα, Τιερί μου, να του πεις ότι θα παρέμβω, το μεσημέρι έχω ραντεβού με τον υπουργό» ακούγεται να λέει ο Σαρκοζί σε μία από τις συνομιλίες όπου αναφερόταν στα ανταλλάγματα τα οποία θα λάμβανε ο δικαστής. Πιο συγκεκριμένα, ο δικαστής επρόκειτο να ενημερώσει τον Σαρκοζί για τις έρευνες της εισαγγελίας οικονομικού εγκλήματος εις βάρος του και να ανταμειφθεί με ευμενή μετάθεση στο ηλιόλουστο Μονακό. 

Η υπόθεση, για τη διερεύνηση της οποίας ενδιαφερόταν ο Σαρκοζί, αφορούσε τη διαδρομή του πολιτικού χρήματος που είχε δωρίσει η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας, Λιλιάν Μπετανκούρ, το 2007. Αλλη υπόθεση, η «Bygmalion», που αφορά κατηγορίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη, έχει επίσης πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. «Ο Σαρκοζί εκμεταλλεύθηκε τη θέση του ως πρώην πρόεδρος της Γαλλίας» σημείωσε η δικαστής Κριστίν Μέε, ανακοινώνοντας την απόφαση.

Δεν είναι ο πρώτος

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας που καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης, αλλά είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος καταδικάζεται για τόσο σοβαρά αδικήματα. Το 2011, ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε καταδικαστεί για οικονομικές ατασθαλίες για την περίοδο που ήταν δήμαρχος του Παρισιού. Επίσης, πέρυσι τον Ιούνιο, ο πρώην πρωθυπουργός, επίσης συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση. Ο Φιγιόν έχει ασκήσει έφεση. 

Η ειδική εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος PNF ιδρύθηκε το 2013, ως απάντηση στην υπόθεση φοροδιαφυγής του σοσιαλιστή τότε υπουργού Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ, αλλά ο Σαρκοζί και άλλοι συντηρητικοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι λειτουργεί εις βάρος τους. 

O Σαρκοζί αποσύρθηκε από την πολιτική το 2016, ενώ αποπειράθηκε να επιστρέψει στην ηγεσία της γαλλικής συντηρητικής παράταξης το 2017, χωρίς επιτυχία. Οι δικαστικές περιπέτειες απομακρύνουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσει το ίδιο εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2022. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή