Δεν θα φτιάξει δικό του κόμμα ο Ντόναλντ Τραμπ

Δεν θα φτιάξει δικό του κόμμα ο Ντόναλντ Τραμπ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές ότι δεν εννοείται να αποστρατευθεί πολιτικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την αμερικανική προεδρία στις εκλογές του 2024. Διέψευσε όμως τις φήμες που τον ήθελαν να φλερτάρει με την ιδέα της δημιουργίας νέου κόμματος. Αντί γι’ αυτό, ζήτησε την κάθαρση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές που καυτηρίασαν τη στάση του στα δραματικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, με κορύφωση την εισβολή φανατικών οπαδών του στο Καπιτώλιο.

«Αυτοί οι RINOs που μας περιτριγυρίζουν θα καταστρέψουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τον Αμερικανό εργάτη, θα καταστρέψουν την ίδια τη χώρα μας», δήλωσε την Κυριακή ο τέως πρόεδρος στην ετήσια Συνδιάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC), στο Ορλάντο της Φλόριντα, καλώντας τη βάση του κόμματος να τους «ξεφορτωθεί όλους». Το ακρωνύμιο RINO παραπέμπει στους, κατά τον Τραμπ, «Μόνο κατ’ όνομα Ρεπουμπλικανούς», οι οποίοι συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς στην αποδοκιμασία του για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, ορισμένοι δε ψήφισαν υπέρ της παραπομπής ή της καταδίκης του. Προνομιακοί στόχοι του τέως προέδρου ήταν ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και η Λιζ Τσένι, νούμερο τρία του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην ίδια ομιλία, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ιδρύσει δικό του κόμμα, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη διάσπαση των Ρεπουμπλικανών θα ήταν ουρανόπεμπτο δώρο για τους Δημοκρατικούς. «Δεν θα βάλουμε μπροστά καινούργια κόμματα. Εχουμε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Θα είναι ισχυρό και ενωμένο όσο ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε ο Τραμπ, προβλέποντας ότι ένας υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θα επικρατήσει στις εκλογές του 2024. «Και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι αυτός», προσέθεσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. Κατά τα λοιπά, άσκησε δριμεία κριτική στον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν και επανέλαβε για μία ακόμη φορά τις αστήρικτες καταγγελίες του για νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου, όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος επικράτησε με επτά εκατομμύρια περισσότερες ψήφους ή ποσοστό 4,5% σε εθνική κλίμακα.

Καταγγελίες κατά Κουόμο

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, δυσχερής διαγράφεται η θέση του κυβερνήτη Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, ενός εκ των ισχυρότερων παραγόντων του κόμματος, ύστερα από καταγγελίες δύο γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση εκ μέρους του. Την Κυριακή, ο Κουόμο αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι κάποιες στιγμές η συμπεριφορά του προς άτομα του άλλου φύλου «μπορεί να ήταν πολύ προσωπική ή να στερούνταν ευαισθησίας», με αποτέλεσμα να παρεξηγηθεί για «ανεπιθύμητο φλερτ». Η 25χρονη Σαρλότ Μπέρνετ, βοηθός του 63χρονου Κουόμο μέχρι τον Νοέμβριο, κατήγγειλε ότι ο προϊστάμενός της τη ρωτούσε για τη σεξουαλική της ζωή και ήθελε να μάθει αν είχε συνευρεθεί με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μια άλλη πρώην συνεργάτης του, η Λίντσεϊ Μπόιλαν, κατήγγειλε ότι ο επί δεκαετία κυβερνήτης τη φίλησε χωρίς τη συγκατάθεσή της και της έκανε απρεπή σχόλια για την εμφάνισή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή