ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τέταρτο κύμα Covid-19 βλέπουν πλέον στις ΗΠΑ

Επείγει η διανομή και του εμβολίου της Johnson & Johnson, τονίζουν οι επιστήμονες

Τέταρτο κύμα Covid-19 βλέπουν πλέον στις ΗΠΑ

Προ ενός τέταρτου κύματος του κορωνοϊού βρίσκονται πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την… τρικυμία του 2020, εξαιτίας των μεταλλάξεων που απειλούν να διαγράψουν όλη την πρόοδο που σημείωσε τους τελευταίους μήνες η χώρα που υποφέρει περισσότερο από την Covid-19, προειδοποιούν οι υγειονομικές αρχές εκεί.

Η εκτίμηση της επικεφαλής του Κέντρου Λοιμώξεων και Μεταδοτικών Ασθενειών των ΗΠΑ, Ροσέλ Ουαλένσκι, είναι ότι οι πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού που είτε αναπτύσονται εντός συνόρων (όπως αυτή της Νέας Υόρκης) είτε εκτός συνιστούν μεγάλο κίνδυνο, πολύ περισσότερο τώρα που οι περισσότεροι πολίτες τηρούν όλο και λιγότερο τα μέτρα προφύλαξης.

Ύστερα από εβδομάδες μείωσης στον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών στις ΗΠΑ, τα στοιχεία δείχνουν έναρξη επανόδου της μετάδοσης, με αύξηση 2% στα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Ομοίως αύξηση 2% σημείωσε και ο αριθμός των νεκρών ανά ημέρα, τόνισε η Δρ Ουαλένσκι.

«Είμαι πραγματικά ανήσυχη από αναφορές ότι περισσότερες πολιτείες αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα δημόσιας υγείας που προτείναμε για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από Covid-19», επεσήμανε η Αμερικανίδα επιστήμονας.

Ήδη άρχισε το πρωί της Τρίτης η διανομή στις ΗΠΑ της πρώτης παρτίδας των εμβολίων της Johnson & Johnson, που θεωρούνται το σημείο καμπής στην καταπολέμηση του κορωνοϊού λόγω της σχετικής ευκολίας τους χάρη στη μονή τους δόση και την ευκολία συντήρησης.

«Είναι πλέον πιο επείγον να διανεμηθεί το εμβόλιο αυτό» στις ΗΠΑ, τονίζει ο Δρ Έρικ Ρούμπιν, καθηγητής του Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Πηγή: CNN, BBC