Τουρκία: Ανησυχία γιατρών για τη χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τουρκία: Ανησυχία γιατρών για τη χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid

1' 28" χρόνος ανάγνωσης

Τα εστιατόρια στην Τουρκία άνοιξαν και πάλι και πολλά παιδιά επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε χαλάρωση των περιορισμών κατά της Covid παρά την αύξηση στα κρούσματα, δημιουργώντας ανησυχία στη μεγαλύτερη ένωση γιατρών της χώρας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε άρση των lockdown τα Σαββατοκύριακα σε πόλεις χαμηλού και μεσαίου κινδύνου, ενώ τα περιόρισε τις Κυριακές για τις περιοχές που θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου, κάνοντας λόγο για «ελεγχόμενο εξορθολογισμό» των μέτρων.

Οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων, που για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς είχαν περιορίσει τις υπηρεσίες τους μόνο στο takeaway,  ζητούσαν εδώ και καιρό να επιτραπεί και πάλι η εξυπηρέτηση πελατών εντός των καταστημάτων τους καθώς τα έσοδα του κλάδου είναι μειωμένα κατά 65%. Ζητούν επίσης ελάφρυνση από το αυξανόμενο χρέος καθώς και από την καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρων.

Παράλληλα, ξεκίνησε μερικώς η διά ζώσης διδασκαλία για ορισμένες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο, αυτά τα μέτρα ανακοινώθηκαν ενώ τα νέα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν σε 9.891 χθες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου και συγκριτικά με 8.424 μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα κρούσματα ήταν γύρω στα 6.000 στα τέλη Ιανουαρίου.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων των παραλλαγμένων στελεχών του ιού αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Δεν βλέπουμε τις συνθήκες να επιστρέφουν στην προηγούμενη “κανονικότητα”», ανέφερε η Τουρκική Ένωση Γιατρών σε ανάρτηση στο Twitter, ζητώντας τη διενέργεια περισσότερων τεστ καθώς και περισσότερους εμβολιασμούς. «Τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα δεν πρέπει να υπερισχύουν έναντι της ανθρώπινης ζωής και της επιστήμης», πρόσθεσε η Ένωση.

Η Τουρκία, με πληθυσμό 83 εκατομμύρια, έχει χορηγήσει 8,96 εκατ. εμβόλια σε μια εκστρατεία που ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου.

Πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση και 1,89 εκατ. έχουν λάβει τη δεύτερη.

Με πληροφορίες από Reuters