Κομισιόν: Το σύστημα Safety Gate κατά των επικίνδυνων προϊόντων Covid
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ

Κομισιόν: Το σύστημα Safety Gate κατά των επικίνδυνων προϊόντων Covid

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Την ετήσια έκθεσή της σχετικά με το σύστημα Safety Gate δημοσίευσε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. για επικίνδυνα καταναλωτικά προϊόντα, το οποίο συμβάλλει στην απόσυρση επικίνδυνων μη διατροφικών προϊόντων από την αγορά.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ενεργειών στις οποίες προβαίνουν οι αρχές σε συνέχεια προειδοποιήσεων αυξάνεται από έτος σε έτος, φθάνοντας τις 5. 377, έναντι 4. 477 το 2019.

Το 9% όλων των προειδοποιήσεων που καταγράφηκαν το 2020 αφορούσε προϊόντα σχετικά με την Covid, κυρίως ακατάλληλες μάσκες προστασίας. Άλλα παραδείγματα τέτοιων επικίνδυνων προϊόντων, τα οποία κοινοποιούνται στο σύστημα Safety Gate, είναι απολυμαντικά που περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως η μεθανόλη που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ή ακόμη και θάνατο σε περίπτωση κατάποσης, ή απολυμαντικά υπεριώδους ακτινοβολίας που εκθέτουν τους χρήστες σε έντονη ακτινοβολία προκαλώντας ερεθισμό του δέρματος.

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρεντέρς ανέφερε ότι «το σύστημα Safety Gate απέδειξε ότι είναι ανθεκτικό στις κρίσεις: κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 συνέβαλε στην προστασία των καταναλωτών, αποτελώντας βασικό μέσο για την αποτελεσματική και ταχεία κυκλοφορία πληροφοριών σχετικά με επικίνδυνα προϊόντα, όπως μη ασφαλείς μάσκες ή τοξικά απολυμαντικά, και για την απόσυρση αυτών των προϊόντων από την αγορά. Με παρόμοια εργαλεία προστασίας, τα δικαιώματα των καταναλωτών διασφαλίζονται περαιτέρω.

Κύρια πορίσματα της έκθεσης

Η δράση επιτήρησης επικεντρώθηκε σε προϊόντα που συνδέονται με τη νόσο COVID-19 τα οποία έχουν καταστεί απαραίτητα για όλους τους καταναλωτές και, ως εκ τούτου, το 2020 υπήρξαν 161 προειδοποιήσεις για μάσκες, 3 προειδοποιήσεις για ειδικές φόρμες, 13 προειδοποιήσεις για απολυμαντικά χεριών και 18 προειδοποιήσεις για λαμπτήρες υπεριωδών ακτίνων που υποτίθεται ότι λειτουργούν ως αποστειρωτές. Οι προειδοποιήσεις που κυκλοφορούν στο σύστημα συνεχίζονται φέτος.

Το 2020 οι αρχές των 31 χωρών που συμμετέχουν στο δίκτυο Safety Gate (κράτη μέλη της Ε.Ε. συν Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Ηνωμένο Βασίλειο) αντάλλαξαν μέσω του συστήματος συνολικά 2.253 προειδοποιήσεις για μέτρα που ελήφθησαν κατά επικίνδυνων προϊόντων. Υπήρξαν 5.377 επακόλουθες ενέργειες. Πρόκειται για αύξηση άνω του 20% σε σχέση με τον αριθμό των επακόλουθων ενεργειών το 2019.