Κομισιόν για εμβόλια: «Με δική τους ευθύνη» οι μονομερείς συμφωνίες κρατών-μελών

Κομισιόν για εμβόλια: «Με δική τους ευθύνη» οι μονομερείς συμφωνίες κρατών-μελών

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κοινός στρατηγικός σχεδιασμός της Ε.Ε. για την προμήθεια των εμβολίων δεν αλλάζει, υπογράμμισε την Τρίτη εκπρόσωπος της Κομισιόν, μετά τη μονομερή έγκριση και αγορά εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα από κράτη – μέλη. 

«Δεν έχει ανατραπεί η στρατηγική της Ε.Ε.», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι οι χώρες της Ένωσης έχουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται μονομερώς συμβόλαια με παραγωγούς, πέραν των συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή για το σύνολο του μπλοκ. 

«Από την πλευρά μας, πορευόμαστε μέσω των εγκρίσεων του ΕΜΑ, καθώς θέλουμε να διασφαλίσουμε αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Το τι κάνουν κράτη-μέλη επιπρόσθετα σε αυτό, είναι δική τους ευθύνη», συμπλήρωσε. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν έχει ήδη αγοράσει κινεζικά και ρωσικά εμβόλια, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της, επέλεξε το κινεζικό σκεύασμα της Sinopharm για να εμβολιαστεί.

Πάντως, όπως αποκάλυψαν το Σάββατο σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι New York Times, οι καθυστερήσεις των Βρυξελλών σχετικά με τους εμβολιασμούς έχουν οδηγήσει και άλλες χώρες σε σκέψεις για αγορές, όχι μόνο από τη Μόσχα και το Πεκίνο, αλλά και από τη «σκοτεινή» ανοιχτή αγορά, με προτάσεις από μεσάζοντες να έχουν φτάσει σε αρκετούς αξιωματούχους κρατών, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, και η Ελλάδα.

Από την πλευρά της πάντως η Αθήνα, δια στόματος και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει δεν παρεκκλίνει στην κοινή στρατηγική που έχει χαράξει η Ένωση.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή