Ανοιγμα Ερντογάν στον Μακρόν

Ανοιγμα Ερντογάν στον Μακρόν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεδιάσκεψη μετά από μια μακρά περίοδο σφοδρής έντασης στις γαλλοτουρκικές σχέσεις είχαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε προς τον Γάλλο Πρόεδρο ότι ο διάλογος μεταξύ ηγετών πάντα παίζει ρόλο στις διεθνείς σχέσεις.

Κατά την ίδια πηγή, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι γαλλοτουρκικές σχέσεις έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες και ότι μπορούν να συνεισφέρουν στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στον Καύκασο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε νωρίτερα την Τρίτη παρουσιάσει στην Άγκυρα το -ήδη σφοδρά αμφισβητούμενο από την αντιπολίτευση αλλά και τον διεθνή παράγοντα – πλαίσιο των «μεταρρυθμίσεων» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης.

Μία ημέρα μετά την επικριτική για την Άγκυρα επιστολή 170 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου προς τον ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, και μιλώντας σε προγραμματισμένη εκδήλωση, ο Τούρκος Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη καθώς και την ελευθερία της έκφρασης, στο πλαίσιο αυτού που η κυβέρνησή του έχει αποκαλέσει «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Το σχέδιο, το οποίο αναγγέλθηκε τους τελευταίους μήνες θα βελτιώσει επίσης το δικαστικό σύστημα, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Ουδείς μπορεί να στερηθεί την ελευθερία του εξαιτίας των σκέψεών του», διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό για την όλο και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του.

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου εννέα σημείων, ο Ερντογάν παρουσίασε μέτρα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος σε τομείς που περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση γαιών και τις δίκες ανηλίκων, μέχρι μέτρα για να εξασφαλισθεί ότι οι δίκες θα γίνονται γρήγορα. Δήλωσε πως η κυβέρνηση επανεξετάζει τη δίωξη αδικημάτων που συνδέονται με τον Τύπο και το Ίντερνετ.

«Η βελτίωση της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος των πολιτών να οργανώνονται και της ελευθερίας της θρησκείας … είναι ο στόχος που προσπαθήσαμε περισσότερο να επιτύχουμε», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή