Πίνακας του Τσώρτσιλ πουλήθηκε 7 εκατ. λίρες

Πίνακας του Τσώρτσιλ πουλήθηκε 7 εκατ. λίρες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πίνακας του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ, που ανήκε στην ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί, πουλήθηκε αντί 7 εκατ. λιρών σε δημοπρασία στο Λονδίνο. Η τιμή πώλησης του πίνακα ήταν σχεδόν τέσσερις φορές παραπάνω από τη μέγιστη εκτίμηση πριν από την πώληση και ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ ενός άλλου πίνακα του Τσώρτσιλ, που ήταν μόλις κάτω από το ποσό των 1,8 εκατ. λιρών.

«Ο Πύργος του Τεμένους Κουτουμπία», ζωγραφισμένος στο Μαρακές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πωλήθηκε σε ανώνυμο αγοραστή. Εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών «Christies» το χαρακτήρισε «το σημαντικότερο έργο του Τσώρτσιλ. Εκτός από τη διακεκριμένη προέλευσή του, είναι το μοναδικό τοπίο που ζωγράφισε κατά τη διάρκεια του πολέμου». Ο Τσώρτσιλ εμπνεύστηκε από την πόλη του Μαρόκου και ζωγράφισε το έργο μετά τη Διάσκεψη στην Καζαμπλάνκα το 1943. Ο πίνακας πέρασε στην ιδιοκτησία της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί όταν τέθηκε προς πώληση στη Νέα Ορλεάνη το 2011.

Η αδιάκοπη υποβολή προσφορών για τη δημοπρασία της Δευτέρας, μεγάλο μέρος της οποίας έγινε μέσω τηλεφώνου, οδήγησε στην τιμή πώλησης των 7 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, συνθλίβοντας τις προσδοκίες πριν από την πώληση για ποσά 1,5 έως 2,5 εκατομμυρίων. Δημοπρατήθηκαν επίσης δύο ακόμη έργα ζωγραφικής του Τσώρτσιλ, με τα τρία έργα να συγκεντρώνουν συνολικά 9,43 εκατομμύρια λίρες.

Πριν από την είσοδό του στην πολιτική σκηνή, ο Τσώρτσιλ ήταν αξιωματικός του στρατού και άρχισε να ζωγραφίζει σχετικά αργά, σε ηλικία 40 ετών. Ο πίνακας απεικονίζει τον μιναρέ του τζαμιού πίσω από τα τείχη της παλιάς πόλης, με βουνά στο παρασκήνιο και μικροσκοπικές πολύχρωμες μορφές μπροστά από το τζαμί.

Ο Τσώρτσιλ φιλοτέχνησε τον πίνακά του από το μπαλκόνι της Βίλας Τέιλορ του Μαρακές, μετά το ιστορικό συνέδριο της Καζαμπλάνκα, όπου οι σύμμαχοι δήλωσαν ότι δεν θα δέχονταν τίποτα λιγότερο από την «άνευ όρων παράδοση» της Γερμανίας στον πόλεμο. Αφού οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Διάσκεψη, ο Βρετανός πρωθυπουργός έμεινε μία επιπλέον ημέρα για να ζωγραφίσει το έργο του και στη συνέχεια το έστειλε στον πρόεδρο Ρούσβελτ για τα γενέθλιά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή