Η κοινωνική δικτύωση εν μέσω πανδημίας

Η κοινωνική δικτύωση εν μέσω πανδημίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ριζικά άλλαξαν οι συνήθειες και οι προτιμήσεις του κοινού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η υποχρέωση κοινωνικής αποστασιοποίησης ανέδειξε τις πλατφόρμες αυτές στο μοναδικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ συγγενών και φίλων, με τους χρήστες του Διαδικτύου να αξιοποιούν νέα μέσα, όπως το TikTok, και παλιά όπως το Facebook, για να διατηρήσουν την επικοινωνία με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η νέα κανονικότητα μετέβαλε επίσης τους άτυπους κανόνες συμπεριφοράς στις πλατφόρμες αυτές, με την πραγματικότητα της επιδημίας να μας κάνει να εγκαταλείπουμε παλαιότερες συμβάσεις, αλλά και τον καθωσπρεπισμό μας, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό Vox. Πλατφόρμες όπως το Twitter αναδείχθηκαν στην περίοδο της πανδημίας σε έγκυρα μέσα ενημέρωσης, ενώ η καραντίνα έδωσε νέα πνοή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες βρίσκονταν εδώ και καιρό σε κρίση. 

Οι Αμερικανοί δαπάνησαν κατά μέσον όρο 82 λεπτά την ημέρα σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης το 2020, αύξηση της τάξεως των 7 λεπτών σε σχέση με το 2019. Ασαφές παραμένει, όμως, το εάν οι χρήστες «ποστάρουν» περισσότερο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν και περιηγούνται στα κοινωνικά δίκτυα περισσότερο, δημοσιεύουν λιγότερα σχόλια και εικόνες. Η μείωση αυτή είναι αναμενόμενη, καθώς οικογενειακές εορταστικές εκδηλώσεις, όπως γενέθλια και γάμοι, έχουν αναβληθεί ή συρρικνωθεί εξαιτίας των υγειονομικών κανόνων. Πολλοί χρήστες τέτοιων μέσων στις ΗΠΑ αισθάνονται επίσης ότι η δημοσίευση εικόνων από γιορτές είναι άστοχη σε μία περίοδο αυξημένης θνησιμότητας.

Αλλοι υποστηρίζουν ότι η ανία του εγκλεισμού στο σπίτι τούς ωθεί να δημοσιεύουν περισσότερα σχόλια ή σκέψεις, διοχετεύοντας τη δημιουργικότητά τους στο Διαδίκτυο. «Η δυνατότητα δημοσίευσης σε τόσες πολλές διαφορετικές πλατφόρμες μειώνει το αίσθημα απομόνωσης. Οι άνθρωποι νιώθουν λιγότερη μοναξιά και λιγότερο φόβο όταν αισθάνονται ότι έχουν στήριξη από άλλους», λέει η ψυχολόγος Πάμελα Ράτλετζ.

Κάποιοι επισημαίνουν ότι τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα τους ενισχύουν την εντύπωση ότι συμμετέχουν στα κοινά σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Πολλοί χρήστες ανέφεραν ότι η παρουσία τους στα δίκτυα αυτά δεν ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα. Τις περιόδους εντατικής περιήγησης, διαδέχονται μεγάλες παύσεις ή ακόμη και μόνιμη διακοπή, όταν η διαρκής ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα έχει γίνει πηγή άγχους και εμμονικής συμπεριφοράς.

«Εφθασα να αισθάνομαι έντονες τύψεις και άγχος. Ενιωθα αποτυχημένος όταν πολλοί συνάδελφοί μου δημοσίευαν εντυπωσιακές παιδαγωγικές ιδέες τους», λέει ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης σε λύκειο υποβαθμισμένης περιοχής της Φλόριντα, Μάθιου Κίρναν, κύριο μέλημα του οποίου για τα μαθήματα εξ αποστάσεως ήταν να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές του είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ότι αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά το ψυχικό βάρος του θανάτου συγγενών τους από COVID-19. Ο Κίρναν αποφάσισε να «σβήσει» τους λογαριασμούς του σε Facebook και Instagram.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή