Τσαβούσογλου: H Αίγυπτος ίσως έρθει στο τραπέζι για τις θαλάσσιες ζώνες

Τσαβούσογλου: H Αίγυπτος ίσως έρθει στο τραπέζι για τις θαλάσσιες ζώνες

«Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι πιθανό να διαπραγματευτούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο εάν οι μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες υπήρξαν τεταμένες τον τελευταίο καιρό, επιτρέψουν μια τέτοια κίνηση. 

Σημειώνεται ότι πρόσφατα προκηρύχθηκε ο πρώτος διεθνής γύρος προσφορών από την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μεταξύ άλλων και στη Μεσόγειο Θάλασσα, κάτι που είναι ενδεικτικό των προσπαθειών των περιφερειακών «παικτών» να μείνουν μακριά από τις περιπλοκές που δημιουργεί η εκκρεμότητα του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο χάρτης της προκήρυξης αποτυπώνει πεδία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα δυτικά πεδία έχουν χαραχθεί με βάση τη συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, σε ένα πεδίο το οποίο βρίσκεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ακολουθούνται τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά κοινοποιήθηκαν με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ στις 13 Νοεμβρίου 2019, λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη στοιχείο ομαλοποίησης των σχέσεων της Αιγύπτου με την Τουρκία, είναι ωστόσο μια συνειδητή επιλογή του Καΐρου να αφήσει ανοιχτές τις πόρτες για μελλοντικές συζητήσεις.

Αυτή η προκήρυξη από την Αίγυπτο έχει προκαλέσει μπαράζ δημοσιευμάτων στην Τουρκία τα οποία έχουν συντονιστεί με τη γραμμή που δίνει με τις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τον Γεωργιανό ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο γύρος προσφορών έγινε με σεβασμό στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και, όπως επισημαίνει, η Άγκυρα αντιμετωπίζει θετικά αυτό το γεγονός.

Διαβάστε επίσης:
Ανοιχτή πόρτα από Κάιρο σε Άγκυρα
Η Αίγυπτος προχωρεί στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο