Γερμανία: Δυσκολίες για τους Χριστιανοδημοκράτες

Γερμανία: Δυσκολίες για τους Χριστιανοδημοκράτες

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ορατός είναι ο κίνδυνος έξωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) από την κυβέρνηση του κρατιδίου της Βάδης-Βιρτεμβέργης στις περιφερειακές εκλογές της 14ης Μαρτίου, θέτοντας εν αμφιβόλω τις προοπτικές του κόμματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Το κεντρικό ερώτημα είναι αν η πιθανή σύμπλευση Πρασίνων – Σοσιαλδημοκρατών στη Βάδη, υπό τον πολύ δημοφιλή πράσινο πρωθυπουργό του κρατιδίου Βίνφριντ Κρέτσμαν, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον σχηματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο. 

Οι διεργασίες στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης συμπίπτουν με τη δημοσκοπική κάμψη των Χριστιανοδημοκρατών, που εξακολουθούν να προπορεύονται αλλά χάνουν επιρροή σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η παράταξη εξακολουθεί να μην έχει επιλύσει το πρόβλημα της διαδοχής της καγκελαρίου Μέρκελ, με τους Αρμιν Λάσετ και Μάρκους Σέντερ να διαγκωνίζονται για το αξίωμα του υποψήφιου καγκελαρίου. 

Η Αγκελα Μέρκελ δεν σκοπεύει να μετέχει καν στην επόμενη Βουλή, παραδίδοντας την έδρα της στο Ρίγκεν της Πομερανίας σε έναν νέο πολιτικό, τον 32χρονο Γκέοργκ Γκίντερ. Ο Γκίντερ ήταν δύο ετών όταν η φυσικός, δρ Αγκελα Μέρκελ εξελέγη για πρώτη φορά στην ομοσπονδιακή Βουλή εκπροσωπώντας το ανατολικογερμανικό κρατίδιο. 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κατατάξει το ακροδεξιό κόμμα AfD στην κατηγορία των εχθρών της δημοκρατίας και το έχει θέσει υπό παρακολούθηση. Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που κοινοβουλευτικό κόμμα τίθεται στην κατηγορία αυτή. Η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, η παρακολούθηση αφορά πιθανές παραβιάσεις των κανόνων που προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία. Το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει εναντίον της απόφασης. «Θα εξαντλήσουμε όλες τις νομικές δυνατότητες», ανακοίνωσαν οι συμπρόεδροι του κόμματος, Γιεργκ Μόιτεν και Τίνο Χρουπάλα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή