Από ξυλάκια κινέζικου φαγητού μιας χρήσης, σε ράφια και καρέκλες (βίντεο)

Από ξυλάκια κινέζικου φαγητού μιας χρήσης, σε ράφια και καρέκλες (βίντεο)

Εταιρία στον Καναδά δίνει... δεύτερη ευκαιρία στα chopsticks

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι γίνονται τα ξυλάκια στα εστιατόρια κινεζικής ή γενικά ασιατικής κουζίνας ύστερα από κάθε γεύμα; Τα περισσότερα καταλήγουν δυστυχώς στα σκουπίδια, όχι όμως και στον Καναδά, όπου γίνονται ράφια, τραπέζια, καρέκλες κλπ.

Η ανακύκλωση των παραδοσιακών chopsticks στα εστιατόρια με το φαγητό της Άπω Ανατολής αποτελεί κάτι άγνωστο σε μια εποχή που η κυκλική οικονομία ανεβαίνει στη συνείδηση και τη λειτουργία των δυτικών αγορών.

Στο Βανκούβερ, στην καναδική ακτή του Ειρηνικού, καθημερινά πάνω από 100.000 ξυλάκια χρησιμοποιούνταν μια φορά και μετά απορρίπτονταν, μέχρι τη δημιουργία μιας τοπικής εταιρία ανακύκλωσης που συστάθηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Απότο 2016 η ChopValue δίνει μια… δεύτερη ευκαιρία στα χρησιμοποιημένα ξυλάκια των κινεζικών εστιατορίων, συλλέγοντάς τα από 300 εστιατόρια του Βανκούβερ και μετατρέποντάς τα σε πρώτη ύλη για καθε λογής ξύλινη κατασκευή. Η ημερήσια… συγκομιδή ανέρχεται στα 100 με 150 κιλά σήμερα, ενώ πριν την πανδημία έφτανε στα 300 κιλά κάθε μέρα.

Η εταιρία τα συλλέγει, τα ξεχωρίζει, τα ψήνει σε φούρνο για πέντε ώρες για να μη μείνει κανένα μικρόβιο και τα συμπιέζει δημιουργώντας ένα σκληρό συμπαγές υλικό, ώστε 10.000 ξυλάκια να μετατρέπονται σε ένα ράφι από ατόφιο ξύλο.

Πλέον η ChopValue έχει επεκταθεί και σε τρεις ακόμη πόλεις της Βόρειας Αμερικής αποκομίζοντας κέρδη από την άνευ κόστους πρώτη ύλη που συλλέγει.

Το θέμα είναι βεβαίως αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και στην ίδια την Κίνα όπου απορρίπτονται καθημερινά 130 εκατομμύρια ξυλάκια…

Πηγή: Business Insider

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή