Πάνω από 2.000 τα κρούσματα – Στο κόκκινο η μισή Ελλάδα

Πάνω από 2.000 τα κρούσματα – Στο κόκκινο η μισή Ελλάδα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένα σε σχέση με αυτά της Τετάρτης αναμένεται να είναι τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τις υγειονομικές υπηρεσίες έχει ήδη καταμετρηθεί αριθμός που ξεπερνά τα 2.000 περιστατικά νέων μολύνσεων, έναντι 2.702 που ήταν η επίσημη χθεσινή καταμέτρηση.

Την ίδια στιγμή, την επιβεβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση των τελευταίων ημερών στη χώρα μας – που είναι πλέον μοιρασμένη σε «κόκκινο» και «κίτρινο»-  επιβεβαιώνει και ο αναθεωρημένος χάρτης που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ο χάρτης αφορά τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας.

Πάνω από 2.000 τα κρούσματα – Στο κόκκινο η μισή Ελλάδα-1

Στο «κόκκινο» βρίσκεται ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού κυμαίνονται από 50 έως 150 και ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 4%.

Όσον αφορά το δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα παραμένει πάντως στο «πράσινο», την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο «κίτρινο». Δηλαδή, στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.

Πάνω από 2.000 τα κρούσματα – Στο κόκκινο η μισή Ελλάδα-2

Ο παράγων «μεταλλάξεις»

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η εκτελούσα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Αριστοτελία Πελώνη, ανέφερε ότι υπάρχει έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα «εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα».

Επεσήμανε επίσης ότι παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται νεότεροι άνθρωποι, ακόμη και χωρίς να φέρουν υποκείμενα νοσήματα.

Σχολιάζοντας τα νέα περιοριστικά μέτρα, που έχουν τεθεί από το πρωί σε ισχύτόνισε ότι «στόχος τους είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που – όπως αποδεικνύεται – αποτελεί βασική αιτία διασποράς».

Όσον αφορά στην κατάσταση στο ΕΣΥ, τόνισε πως «η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο ΣύστημαΥγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής».

Ανέφερε δε ότι τις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες Μ.Ε.Θ. Covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες.

«Παρόλα αυτά, στην Αττική η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το Σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την αρχή της κρίσης και εφαρμόστηκε σε ένα βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, μοιρασμένη σε «κόκκινο» και «κίτρινο» χρώμα είναι η Ελλάδα, στον αναθεωρημένο χάρτη της επιδημιολογικής εικόνα της Ευρώπης που εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή