Η Ε.Ε. παρατείνει τον έλεγχο στις εξαγωγές εμβολίων
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Η Ε.Ε. παρατείνει τον έλεγχο στις εξαγωγές εμβολίων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Τον μηχανισμό ελέγχου εξαγωγών εμβολίων COVID-19 πρόκειται να παρατείνει μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, στον απόηχο του μπλόκου Ε.Ε. και Ιταλίας στην αποστολή εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία.

Ο μηχανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου ως αντίδραση στις καθυστερήσεις παράδοσης εμβολίων στην Ε.Ε. από τις φαρμακευτικές εταιρείες, εκπνέει στα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο, η Κομισιόν επιδιώκει την παράτασή του μέχρι τον Ιούνιο, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε ακόμη: Οι καθυστερήσεις στα εμβόλια βλάπτουν την οικονομία της Ε.Ε.

«Όχι» Ε.Ε. και Ιταλίας σε εξαγωγές της AstraZeneca

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, καθώς και ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η AstraZeneca ζήτησε άδεια από την ιταλική κυβέρνηση να εξάγει περίπου 250.000 δόσεις από το εργοστάσιό της στο Anagni, κοντά στη Ρώμη.

Η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη στήριξή της στη συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το ευρω-ιταλικό «μπλόκο» έρχεται σε συνέχεια της διαμάχης Ε.Ε. – AstraZeneca, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία έχει προμηθεύσει τα κράτη – μέλη με λιγότερα εμβόλια από τη συμφωνηθείσα ποσότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Πασκάλ Σοριό δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η AstraZeneca προσπαθεί να παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για τον κορωνοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δηλαδή ποσότητα μικρότερη από τη μισή για την οποία είχε δεσμευτεί με τη σύμβασή της.

Η δήλωση αυτή είναι παρόμοια με τις προηγούμενες ανακοινώσεις που έκανε η αγγλοσουηδική εταιρεία, η οποία έχει πει εδώ και καιρό ότι δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο των 90 εκατομμυρίων δόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Ε.Ε. παρότρυνε επανειλημμένα την εταιρεία να αυξήσει τις παραδόσεις.

Και στους άνω των 65 το εμβόλιο AstraZeneca σε Γερμανία, Σουηδία

Στο μεταξύ, Γερμανία και Σουηδία άναψαν «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στους άνω των 65 ετών.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι, βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, αναμένεται σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί και για τις ηλικίες 65 και άνω στην Ελλάδα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Διαβάστε ακόμη: Τι σημαίνει «αποτελεσματικότητα» στα εμβόλια;