Η Ε.Ε. ξεκινάει την αξιολόγηση του Sputnik V

Η Ε.Ε. ξεκινάει την αξιολόγηση του Sputnik V

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την απαγόρευση της εξαγωγής 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca προς την Αυστραλία αποφάσισε η Ιταλία, κάνοντας χρήση για πρώτη φορά της σχετικής δυνατότητας που παρέχει ο μηχανισμός διαφάνειας εξαγωγών της Ε.Ε. Οπως αποκάλυψαν χθες οι Financial Times, η ιταλική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με τη συναίνεση της Κομισιόν.

Παράλληλα, χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την έναρξη της κυλιόμενης αξιολόγησης (rolling review) του εμβολίου Sputnik V του ρωσικού ινστιτούτου Gemaleya. Η ανακοίνωση ήλθε έπειτα από εβδομάδες διαξιφισμών μεταξύ του Οργανισμού και της ρωσικής πλευράς σχετικά με το αν είχαν δοθεί επαρκή στοιχεία για να ξεκινήσει η αξιολόγηση.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής στη χθεσινή τακτική ενημέρωση ξεκαθάρισαν ότι η διαδικασία επιστημονικής αξιολόγησης του εμβολίου είναι ανεξάρτητη από την απόφαση για διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς του για το ενδεχόμενο υπογραφής σύμβασης προαγοράς και ότι δεν διεξάγονται επί του παρόντος τέτοιες συνομιλίες. Υπενθυμίζεται ότι δύο κράτη-μέλη, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, έχουν ήδη παραλάβει δόσεις του Sputnik V, ενώ έντονο ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Τσεχία. Η ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθεί η διαδικασία της κυλιόμενης αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία με τους Ρώσους παραγωγούς, που θα πρέπει να δώσουν πρόσβαση σε όλα τα εργαστηριακά και κλινικά δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο και στις μονάδες παραγωγής όπου παρασκευάζεται. Στην περίπτωση της AstraZeneca, η γνωμοδότηση του ΕΜΑ υπέρ της χορήγησης άδειας κυκλοφορίας έλαβε χώρα τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της κυλιόμενης αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, στις 11/3, ο EMA θα δώσει τη γνωμοδότησή του για το εμβόλιο της Johnson&Johnson, ενώ συνεχίζει τη διαδικασία κυλιόμενης αξιολόγησης για τα εμβόλια της CureVac και της Novavax. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι πρώτες δόσεις του (μονοδοσικού) εμβολίου της J&J δεν θα φτάσουν στα κράτη-μέλη πριν από τα μέσα Απριλίου. Ωστόσο, η εταιρεία, στην οποία η Ε.Ε. έχει επενδύσει 400 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της σύμβασης προαγοράς, έχει αναφέρει ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή της για το β΄ τρίμηνο του 2021, η οποία ανέρχεται σε 55 εκατομμύρια δόσεις.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συνεργασίες μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών για την αύξηση της παραγωγής εμβολίων κατά της COVID-19. Χθες, η Novartis ανακοίνωσε τη δεύτερη συνεργασία της σε αυτό το πλαίσιο, αυτή τη φορά με την CureVac, της οποίας το mRNA εμβόλιο –αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό– αναμένεται να  εγκριθεί προς τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου. Η Novartis θα παρασκευάσει φέτος 50 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου στη μονάδα της στο Kundl της Αυστρίας (με τις παραδόσεις να ξεκινούν το καλοκαίρι) και ακόμα 200 εκατομμύρια δόσεις του χρόνου. Η ελβετική φαρμακευτική έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία με τις Pfizer-BioNTech για παραγωγή του δικού τους εμβολίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή