Το πρώτο κατάστημα Amazon χωρίς επαφή

Το πρώτο κατάστημα Amazon χωρίς επαφή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το πρώτο παντοπωλείο χωρίς ταμεία και υπαλλήλους εγκαινίασε χθες η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon στη συνοικία του Ιλινγκ στο δυτικό Λονδίνο, προσφέροντας τη δυνατότητα στα μέλη του συνδρομητικού προγράμματος Amazon Prime να επιλέγουν και να παραλαμβάνουν τα εμπορεύματά τους χωρίς να πλησιάζουν σε ταμείο.

Στο κατάστημα Amazon Fresh στο Ιλινγκ μπορούν να εισέλθουν μέλη του Amazon Prime, χάρη σε κωδικό που αποστέλλεται στο κινητό τους τηλέφωνο. Αφού περάσουν την πύλη του υγειονομικά ασφαλούς καταστήματος, οι πελάτες μπορούν να επιλέγουν προϊόντα ή να τα παραλάβουν αφού τα έχουν παραγγείλει εκ προοιμίου. Η όλη διαδικασία θα ελέγχεται μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, χωρίς να χρειάζεται καμία ανθρώπινη επαφή. Τα προϊόντα θα χρεώνονται αυτόματα στο λογαριασμό τους Amazon Prime.

Παρότι οι πελάτες δεν θα χρειάζεται να έλθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, η Amazon ανακοίνωσε ότι στον χώρο θα βρίσκονται υπάλληλοι για την τοποθέτηση προϊόντων στα ράφια, την προετοιμασία μαγειρεμένων τροφίμων αλλά και για την παροχή βοήθειας και πληροφοριών σε επισκέπτες, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα The Guardian.

Το πρώτο κατάστημα Amazon χωρίς επαφή-1
Στο κατάστημα Amazon Fresh στο Ιλινγκ μπορούν να εισέλθουν μέλη του Amazon Prime, χάρη σε κωδικό που αποστέλλεται στο κινητό τηλέφωνο (φωτ. REUTERS/Henry Nicholls).

Το παντοπωλείο του Ιλινγκ θα διαθέτει περίπου 10.000 είδη γνωστών εταιρειών, καθώς και λαχανικά και φρούτα της σειράς By Amazon, αγροτικά προϊόντα παραγωγών που έχουν συνάψει συμφωνίες με την Amazon, στο πλαίσιο στρατηγικής στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων μικρής κλίμακας στην αγγλική ύπαιθρο. Το κατάστημα των 830 τετραγωνικών μέτρων θα δίνει επίσης τη δυνατότητα ανταλλαγών και επιστροφών στα μέλη του Amazon Prime.

Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος σχεδιάζει τα εγκαίνια δέκα επιπλέον καταστημάτων Amazon Fresh στη Βρετανία. Ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Shore Capital, Κλάιβ Μπλακ, εξηγεί ότι η Amazon θα επιδιώξει να ανοίξει 30 τέτοια παντοπωλεία στη Βρετανία, κατά την πρώτη φάση της επέκτασής της στη χώρα. Η Amazon διαθέτει ήδη 20 τέτοια παντοπωλεία στις ΗΠΑ, με την επωνυμία Amazon Go. «Η υπομονετική και προσεκτική επέκταση του ομίλου Amazon στη Βρετανία, που επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των διαδικτυακών του υπηρεσιών, η συνεργασία του με τη μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons και η επένδυσή του στην πλατφόρμα ντελίβερι Deliveroo δεν ήταν παρά μία πρόγευση των φιλοδοξιών της Amazon στη Βρετανία. Το νέο κατάστημα στο Ιλινγκ ενδέχεται να αποδειχθεί ιστορική στιγμή στην ιστορία του βρετανικού λιανεμπορίου», λέει ο Μπλακ.

Η Amazon, παρότι πουλάει την πλειονότητα των προϊόντων της μέσω Διαδικτύου, έχει εξαγοράσει την αλυσίδα βιολογικών τροφίμων Whole Foods Market, με επτά υποκαταστήματα στη Βρετανία. Η Amazon συνήθιζε να δημιουργεί προσωρινά καταστήματα pop-up shops για είδη μόδας, ενώ προσφέρει εδώ και χρόνια στη Βρετανία υπηρεσία κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων και φρέσκων λαχανικών και φρούτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή