Το πλοίο που… αιωρείται

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας άνδρας δήλωσε ότι έμεινε άναυδος όταν κοίταξε προς τη θάλασσα από ένα χωριό της Κορνουάλης, στη νοτιοδυτική Αγγλία, και είδε ένα γιγάντιο πλοίο να «αιωρείται» πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Δεν τον γελούσαν τα μάτια του, καθώς επρόκειτο για ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε αυτή την οφθαλμαπάτη. 

Ο μετεωρολόγος του BBC News Ντέιβιντ Μπρέιν εξήγησε ότι αυτό που απαθανάτισε ο κύριος Ντέιβιντ Μόρις με την κάμερά του δεν ήταν πραγματική αιώρηση, αλλά ένας «ανώτερος αντικατοπτρισμός» που προκαλείται περισσότερο σε συνθήκες εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών όπως π.χ. στην Αρκτική, αλλά όχι τόσο συχνά στις ακτές της Αγγλίας. 

«Οι ανώτεροι αντικατοπτρισμοί εκδηλώνονται εξαιτίας ενός καιρικού φαινομένου γνωστού ως “αναστροφή θερμοκρασίας”, κατά το οποίο κρύος αέρας πλησιάζει κοντά στη θάλασσα, με θερμότερο αέρα από πάνω», εξήγησε ο Μπρέιν. «Από το στιγμή που ο ψυχρός αέρας είναι πιο πυκνός από τον θερμό, στέλνει φως προς τα μάτια κάποιου που στέκεται στο έδαφος ή κοντά στη θάλασσα, αλλάζοντας τον τρόπο που εμφανίζεται ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση».

Ο Μπρέιν ανέφερε ότι ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, το φαινόμενο έκανε το πλοίο να μοιάζει σαν να αιωρείται πάνω από το νερό, «κάποιες φορές μπορεί να καταστεί ορατό ένα αντικείμενο που βρίσκεται χαμηλότερα από τη γραμμή του ορίζοντα». Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω φαινόμενο μπορεί να εμφανίζει πράγματα που ειδάλλως θα παρέμεναν εκτός του οπτικού πεδίου ενός ατόμου, σχεδόν σαν ένας γιγάντιος καθρέφτης. 

Με πληροφορίες από CBS News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή