ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΠΟΥ: Προειδοποίηση κατά της χαλάρωσης στη μάχη εναντίον της Covid

ΠΟΥ: Προειδοποίηση κατά της χαλάρωσης στη μάχη εναντίον της Covid

Η άφιξη των εμβολίων κατά της Covid δεν θα πρέπει να βάλει σε πειρασμό τις χώρες να χαλαρώσουν τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσαν σήμερα Παρασκευή κορυφαίοι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνοντας, παράλληλα την ανησυχία τους ότι η επιδημία της Βραζιλίας θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

«Νομίζουμε ότι τελειώσαμε με αυτό. Δεν έχουμε τελειώσει», δήλωσε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, ο Μάικ Ράιαν, κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ σε θέματα εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων.

«Οι χώρες θα κλυδωνιστούν από ένα τρίτο και τέταρτο κύμα εάν δεν είμαστε προσεκτικοί».

Διαβάστε ακόμη: ΠΟΥ: Στα μέσα Μαρτίου η έκθεση για την προέλευση του κορωνοϊού

Θάνατοι ρεκόρ από τη νόσο COVID-19 καταγράφηκαν στη Βραζιλία αυτήν την εβδομάδα και το σύστημα υγείας της βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, με την κατάσταση να επιδεινώνει εν μέρει το πιο μεταδοτικό στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά εκεί.

«Τώρα δεν είναι η στιγμή για τη Βραζιλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να χαλαρώσουν», πρόσθεσε ο Ράιαν.

«Η άφιξη των εμβολίων είναι μια στιγμή τεράστιας ελπίδας, όμως είναι ενδεχομένως και η στιγμή που θα χάσουμε τη συγκέντρωσή μας».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους περιέγραψε την επιδημία στη Βραζιλία ως «πολύ, πολύ ανησυχητική» και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μιας διασποράς στην ευρύτερη περιοχή.

«Εάν η Βραζιλία δεν πάρει [το πρόβλημα] στα σοβαρά, τότε θα συνεχίσει να επηρεάζει όλες τις γειτονικές της χώρες και πέραν αυτών», τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters