Η Κίνα θέτει σε ισχύ το δικό της «πιστοποιητικό εμβολιασμού» για ταξίδια

Η Κίνα θέτει σε ισχύ το δικό της «πιστοποιητικό εμβολιασμού» για ταξίδια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφιακό πιστοποιητικό Υγείας, καθιερώνει η Κίνα για τους πολίτες της, προκειμένου να κάνουν διεθνή ταξίδια, ώστε να υπάρξει στο μέλλον ευρύτερο άνοιγμα των κινεζικών συνόρων.

Το «πιστοποιητικό υγείας για τα διεθνή ταξίδια» είναι μία εφαρμογή για smartphone, η οποία επιδεικνύει και πιστοποιεί υγειονομικά δεδομένα των επιβατών, όπως τα τεστ τους για την COVID-19 (PCR ή αντισωμάτων) ή την κατάστασή τους όσον αφορά τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού.

Προς το παρόν η χρήση της εφαρμογής δεν είναι υποχρεωτική, ενώ αφορά μόνο τους Κινέζους, στους οποίους θα «προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία”στα ταξίδια τους, στον βαθμό που θα συναφθούν συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών υγείας ανάμεσα στην Κίνα και άλλες χώρες», σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η εφαρμογή έχει στόχο «να προωθήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να διευκολύνει τη διέλευση των συνόρων», αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν διευκρινίζει ποια θα είναι τα συγκεκριμένα οφέλη τα οποία προσφέρει, ούτε αν σκοπεύουν να το αναγνωρίσουν άλλες χώρες.

H λειτουργία αυτού του «ψηφιακού διαβατηρίου» ξεκίνησε χθες, μέσω ενός μίνι-προγράμματος ενσωματωμένου στην δημοφιλή εφαρμογή WeChat και μπορεί να εκτυπώνεται σε χαρτί.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθιερώσουν παρόμοια συστήματα. Στην ΕΕ, η ιδέα του «πράσινου διαβατηρίου» θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν στις 17 Μαρτίου.

Με εξαίρεση τοπικές εστίες, η Κίνα έχει σε μεγάλο βαθμό απαλλαγεί από την COVID-19 από την άνοιξη του 2020, χάρη σε lockdown, μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους, τη γενικευμένη χρήση προστατευτικής μάσκας και στις καραντίνες που επιβάλλει κατά την είσοδο στη χώρα.

Από τα τέλη του Μαρτίου του 2020, η Κίνα επιτρέπει την είσοδο στο έδαφός της βασικά σε Κινέζους και περιορισμένο αριθμό ξένων ( διπλωμάτες, παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου ή ακόμη άνθρωποι που έχουν έγκυρη άδεια παραμονής και εργασίας μπορούν να εισέλθουν στη χώρα υπό όρους). Έχει εξάλλου μειώσει σημαντικά τις διεθνείς πτήσεις.

Όλοι οι ταξιδιώτες, Κινέζοι και αλλοδαποί, οφείλουν να τίθενται κατά την άφιξή τους σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών σε ξενοδοχείο, με δικά τους έξοδα.

Η καθιέρωση του ψηφιακού διαβατηρίου υγείας επιτρέπει να διαφανεί η πιθανότητα γενίκευσης μεσοπρόθεσμα για τους ξένους του συστήματος αυτού, ή ακόμη και μια μερική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών κατά την είσοδο ή την έξοδο από την κινεζική επικράτεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή