Επιτακτική ανάγκη τα εμβολιαστικά διαβατήρια

Επιτακτική ανάγκη τα εμβολιαστικά διαβατήρια

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτακτική ανάγκη θέσπισης των εμβολιαστικών διαβατηρίων υπογράμμισε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζοντας ότι η χρονοτριβή στη λήψη οριστικής απόφασης δεν χαροποιεί κανέναν. Παρά τη βραδυπορία των ευρωπαϊκών θεσμών, οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται εντατικά για το δεύτερο πανδημικό καλοκαίρι. Χθες, ο ιταλικός οργανισμός σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι θα καθιερώσει δρομολόγια «COVID free», με το πρώτο να συνδέει τη Ρώμη με το Μιλάνο. Επιβάτες και προσωπικό, προτού επιβιβαστούν στον συρμό, θα υποβάλλονται σε γρήγορα τεστ κορωνοϊού. 

Την ίδια στιγμή, μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που αναρτήθηκε σε ηλεκτρονική πλατφόρμα προδημοσιεύσεων και δεν έχει αξιολογηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες, υποδεικνύει ότι το 32% των ασθενών που ταλαιπωρούνται από «μακρά COVID» δεν εμφάνιζε κανένα σύμπτωμα στην αρχική φάση της λοίμωξης. Επίσης, η παράδοξη επιμονή των συμπτωμάτων καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Μία ακόμα δυσμενής εξέλιξη όσον αφορά την εμβολιαστική επάρκεια της Ε.Ε. κατεγράφη χθες, καθώς η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή του μονοδοσικού της εμβολίου και πιθανώς να μην τηρήσει τον στόχο παράδοσης 55 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τα τέλη Ιουνίου. 

To ρωσοϊταλικό εμπορικό επιμελητήριο ανακοίνωσε, επίσης, χθες ότι τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Ιταλία και μέχρι τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς θα έχουν παραχθεί δέκα εκατομμύρια δόσεις του. Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι παρασκευαστές του εμβολίου κάλεσαν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να ζητήσει συγγνώμη για το σχόλιο της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, Κρίστα Βερτιούμερ Χόχε, η οποία όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει η Αυστρία να εγκρίνει μονομερώς το σκεύασμα απάντησε: «Οχι, αυτό θα ήταν σαν να παίζουμε ρωσική ρουλέτα». 

Tέλος, το ινδικό εμβόλιο κατά της COVID-19 που παρασκευάζεται από την Bharat Biotech έχει αποτελεσματικότητα 81% στην πρόληψη των συμπτωμάτων της νόσου και είναι ασφαλές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης Φάσης 2 που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή