Γαλλία: Η μαθήτρια που κατηγόρησε ψευδώς τον Πατί

Γαλλία: Η μαθήτρια που κατηγόρησε ψευδώς τον Πατί

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το ψέμα 13χρονης μαθήτριας, η οποία υποστήριξε ψευδώς ότι παρακολούθησε μάθημα του δολοφονηθέντος καθηγητή Σαμουέλ Πατί με θέμα τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, υπήρξε η αφορμή για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή από 18χρονο ισλαμιστή σε προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας στα μέσα Οκτωβρίου.

Η 13χρονη είχε καταθέσει ότι ο καθηγητής ιστορίας Πατί ζήτησε από τους μουσουλμάνους μαθητές να εγκαταλείψουν την αίθουσα, για να δείξει τα σκίτσα του Μωάμεθ. Ο Πατί είχε πει, σύμφωνα με τη μαθήτρια, ότι θα έδειχνε φωτογραφία του προφήτη γυμνού. Στην πραγματικότητα, η 13χρονη δεν βρισκόταν την ημέρα εκείνη στο σχολείο, καθώς είχε αποβληθεί για απουσίες, χωρίς να έχει ενημερώσει για αυτό τον πατέρα της. Η 13χρονη και ο πατέρας της αντιμετωπίζουν τώρα ποινική δίωξη, ενώ δύο ακόμη έφηβοι, οι οποίοι εισέπραξαν χρήματα για να υποδείξουν τον Πατί στον δολοφόνο του, αντιμετωπίζουν και αυτοί διώξεις από την αντιτρομοκρατική εισαγγελία.

Σε δημοσίευμά της την Κυριακή, η εφημερίδα Le Parisien αποκάλυψε ότι η 13χρονη ομολόγησε στους ανακριτές ότι κατηγόρησε ψευδώς τον Πατί και ότι δεν βρισκόταν καν στην αίθουσα όταν ο καθηγητής έδειξε στους συμμαθητές της τα αμφιλεγόμενα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία του λόγου. 

Στις 6 Οκτωβρίου, ο καθηγητής ιστορίας και γεωγραφίας Σαμουέλ Πατί παρέδωσε μάθημα με θέμα «διλήμματα». Εθεσε στους μαθητές του το ερώτημα: «Να είναι κανείς Charlie ή να μην είναι;», αναφερόμενος στο διαδικτυακό κίνημα συμπαράστασης στην ελευθερία του λόγου και στα θύματα της σφαγής στα γραφεία του περιοδικού τον Ιανουάριο του 2015 με 12 νεκρούς. Ο Πατί κάλεσε τους μουσουλμάνους μαθητές, οι οποίοι θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να προσβληθούν, να κλείσουν τα μάτια ή να σταθούν για λίγα λεπτά στον διάδρομο, ενόσω θα έδειχνε τις επίμαχες γελοιογραφίες του προφήτη στην τάξη. Δύο ημέρες αργότερα, η 13χρονη είπε στον πατέρα της ότι ο 47χρονος Πατί ζήτησε από τους μουσουλμάνους μαθητές να εγκαταλείψουν την αίθουσα, πριν δείξει τα σκίτσα. Η ίδια είπε στον πατέρα της ότι διαμαρτυρήθηκε για αυτό και τιμωρήθηκε με αποβολή δύο ημερών. 

Αφού άκουσε το μύθευμα της 13χρονης, ο γεννημένος στο Μαρόκο 48χρονος πατέρας της, Μπραχίμ Τσνινά, ανέβασε οργισμένο βίντεο στο Facebook, στο οποίο κατήγγειλε τον καθηγητή, καλώντας να απολυθεί από το γυμνάσιο του δήμου του Κονφλάν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή