Ισπανία: Πιο κοντά στην έκδοση ο Πουτζντεμόν

Ισπανία: Πιο κοντά στην έκδοση ο Πουτζντεμόν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στην έκδοσή τους στην Ισπανία βρίσκονται από χθες ο πρώην κυβερνήτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλα δύο ηγετικά στελέχη των αυτονομιστών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να άρει την ασυλία των τριών μελών του, για τα οποία η Ισπανία έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να δικαστούν για τον ρόλο τους στο περιπετειώδες δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, που έλαβε χώρα το 2017 και κρίθηκε παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Στην περίπτωση του Πουτζντεμόν, 400 ευρωβουλευτές ψήφισαν την άρση της ασυλίας του, ενώ 248 καταψήφισαν και 45 απείχαν. Παρεμφερή ήταν τα αποτελέσματα στις περιπτώσεις του Τόνι Κομίν και της Κλάρα Πονσατί, πρώην υπουργών στην τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας και νυν ευρωβουλευτών. Υπέρ της άρσης τάχθηκαν οι τρεις μεγαλύτερες οικογένειες των συστημικών κομμάτων, δηλαδή το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, αν και υπήρξαν αρκετές διαφοροποιήσεις από τις δύο τελευταίες ομάδες. Εναντίον της άρσης τάχθηκαν η Αριστερά και οι Πράσινοι.

Ωστόσο, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν σημαίνει άμεση έκδοση των τριών. Για τον Πουτζντεμόν και τον Κομίν, τον τελικό λόγο θα έχει η βελγική Δικαιοσύνη, καθώς οι δύο αυτονομιστές κατέφυγαν στο Βέλγιο για να αποφύγουν τη σύλληψη από τις ισπανικές αρχές, οι οποίες καταδίκασαν σε φυλάκιση 13 ετών συντρόφους τους. Μέχρι τώρα, το Βέλγιο αρνείται να εκδώσει τους Καταλανούς αυτονομιστές, με τελευταίο δείγμα την απορριπτική απόφαση βελγικού δικαστηρίου στο αίτημα έκδοσης του πρώην υπουργού της Καταλωνίας Λουίς Πουίγκ, ο οποίος μάλιστα δεν προστατευόταν από ευρωκοινοβουλευτική ασυλία.

Η τύχη της Κλάρα Πονσατί θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη της Σκωτίας, όπου έχει καταφύγει – μιας περιοχής όπου τα αυτονομιστικά πάθη είναι επίσης ισχυρά. Εξάλλου, οι συνήγοροι των τριών κατέστησαν σαφές ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης δεν αναμένεται προτού παρέλθει τουλάχιστον ένας χρόνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή