Γερμανία: H πολιτική των ταυτοτήτων διχάζει το SPD

Γερμανία: H πολιτική των ταυτοτήτων διχάζει το SPD

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο ιστορικός Πέτερ Μπραντ, γιος του πρώην καγκελαρίου Βίλι Μπραντ, παρενέβη χθες στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας γύρω από το ζήτημα της ταυτοτικής πολιτικής. Η διαμάχη, που έχει καθηλώσει εδώ και μία εβδομάδα το κόμμα σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας, πυροδοτήθηκε από άρθρο του πρώην προέδρου της Βουλής, Βόλφγκανγκ Τίρζε, στην εφημερίδα FAZ. 

Στο άρθρο αυτό, ο Τίρζε υποστήριζε ότι όλο και πιο συχνά αποφεύγονται υγιείς αντιπαραθέσεις με το αιτιολογικό ότι θίγουν εθνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και σεξουαλικές μειονότητες. «Είναι εύλογο το ενδιαφέρον των μειονοτήτων να αποκτήσουν ίδια κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δικαιώματα. Βασίζεται σε υπαρκτά βιώματα. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να ξεχαστεί ότι εύλογες πολιτιστικές διεκδικήσεις δεν έχουν μόνο οι μειοψηφίες αλλά και οι πλειοψηφίες, οι οποίες δεν πρέπει απλώς να καταγγέλλονται ως συντηρητικές, αντιδραστικές, ακόμη και ως ρατσιστικές», έγραψε ο Τίρζε. 

Σε σχόλιο στο οποίο δεν τον κατονόμαζε αλλά τον φωτογράφιζε, η συμπρόεδρος του κόμματος Σάσκια Εσκεν και ο αντιπρόεδρος Κέβιν Κίνερτ, αμφότεροι εκπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας, δήλωσαν «απογοήτευση», οδηγώντας τον Τίρζε να διερωτηθεί δημοσίως αν συνεχίζουν να τον θεωρούν μέλος του κόμματος. Ο 77χρονος Τίρζε είναι ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Ανατολική Γερμανία, ενώ η θητεία του στο προεδρείο της Βουλής και η συνολικότερη πολιτική του διαδρομή τον κατατάσσουν στα σημαντικότερα στελέχη του κόμματος. Η Εσκεν έσπευσε να διευκρινίσει ότι ουδέποτε είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα. 

Στη χθεσινή του παρέμβαση, ο Πέτερ Μπραντ συνέστησε στην κομματική ηγεσία να ζητήσει συγγνώμη. «Η σύγκρουση μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά η κομματική ηγεσία την επεδίωξε», εκτίμησε ο Μπραντ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή