Πούτιν – Ερντογάν εγκαινίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης τις εργασίες στο «Ακούγιου»

Πούτιν – Ερντογάν εγκαινίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης τις εργασίες στο «Ακούγιου»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξαν σήμερα -μέσω τηλεδιάσκεψης- την έναρξη των εργασιών για τον τρίτο αντιδραστήρα του υπό κατασκευήν πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην Τουρκία, η λειτουργία του οποίου προγραμματίζεται για το 2023.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Rosatom χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ τηρούνται οι πιο υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτυχής υλοποίηση του εν λόγω έργου θα επιτρέψει την αναβάθμιση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας και θα δοθεί ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή την στιγμή οι περισσότεροι από τους 8.000 και πλέον εργαζόμενους στον υπό κατασκευή σταθμό είναι Τούρκοι, και είπε ότι περισσότεροι από 100 Τούρκοι φοιτητές φοιτούν σήμερα στην Ρωσία, οι οποίοι στη συνέχεια θα απασχοληθούν στον πυρηνικό σταθμό «Ακούγιου».

Συνολικά φέτος, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, θα αποφοιτήσουν περισσότεροι από 200 Τούρκοι και μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του σταθμού, θα υπάρχει επαρκής αριθμός ειδικών που θα απασχοληθούν στον τομέα της ατομικής ενέργειας στην Τουρκία.

Την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην επαρχία της Μερσίνας έχει αναλάβει η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, ενώ η απόφαση για την κατασκευή του ελήφθη μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία το 2010. Διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Akkuyu Nukleer JSC και το 99% και πλέον του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στην ρωσική Rosatom. Ο σταθμός θα έχει 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 Μεγαβάτ, οι οποίοι θα μπορούν ετησίως να παράγουν περίπου 35 δισεκατομμύρια Κιλοβάτ / ανά ώρα.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων του πρώτου αντιδραστήρα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και του δεύτερου τον Ιούνιο του 2020. Η άδεια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του τέταρτου αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο του 2021. Ο πρώτος αντιδραστήρας προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία του 2023, όταν θα εορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από Reuters, ΤΑSS

Διαβάστε επίσης: 
• Πούτιν-Ερντογάν, ένα παράδοξο ζευγάρι
• Το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας – Απειλή για την ασφάλεια;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή