Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ: Μετ’ εμποδίων η επιλογή των ενόρκων στη δίκη

Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ: Μετ’ εμποδίων η επιλογή των ενόρκων στη δίκη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ. Με τις δυσκολίες της επιλογής ενόρκων που δεν έχουν σχηματίσει ήδη άποψη για την πολύκροτη υπόθεση βρίσκεται αντιμέτωπο το δικαστήριο της Μινεάπολης κατά την έναρξη της δίκης του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν. Στις 25 Μαΐου 2020, ο Σόβιν πάτησε με το γόνατο επί σχεδόν εννέα λεπτά τον μαύρο Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος εξέπνευσε, αφού ματαίως διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. 

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ πυροδότησε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ενώ ακόμη και σήμερα, ένας στους τρεις Αμερικανούς δηλώνει ότι η υπόθεση άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το φυλετικό ζήτημα στη χώρα. Ο Σόβιν έμεινε στη φυλακή ώς τον Οκτώβριο, οπότε και κατέθεσε εγγύηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων. Χθες εμφανίστηκε στο δικαστήριο με γκρίζο κοστούμι και μαύρη μάσκα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του συνηγόρου του, η ενέργειά του κατά τη σύλληψη του Φλόιντ, υπόπτου για χρήση πλαστού χαρτονομίσματος 20 δολαρίων, ακολουθούσε τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής. 

Το δικαστήριο έχει προβλέψει περιθώριο τριών εβδομάδων για την επιλογή των δώδεκα ενόρκων και των τεσσάρων αναπληρωτών τους, λόγω της δυσκολίας της υπόθεσης. Εως χθες, δύο άνδρες και μία γυναίκα είχαν θεωρηθεί κατάλληλοι για τη θέση αυτή, ενώ άλλοι έξι απορρίφθηκαν: μεταξύ των απορριφθέντων ένας άνδρας που δήλωσε ότι φοβάται αντίποινα αν γίνει γνωστό το όνομά του και ένας άλλος που εξέφρασε την ανησυχία του για τον διχαστικό χαρακτήρα της υπόθεσης. Το δικαστήριο διερωτήθηκε αν ο συνήγορος του κατηγορουμένου απέρριψε μία από τις πιθανές ενόρκους εξαιτίας της λατινοαμερικανικής καταγωγής της, αλλά εν συνεχεία έκρινε ότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι για την απόρριψή της. 

Ο πρώτος που επελέγη ως ένορκος, ένας λευκός χημικός που δήλωσε ότι του αρέσει να ερευνά υποθέσεις και να σκέφτεται αναλυτικά, είπε ότι δεν είχε παρακολουθήσει το βίντεο της σύλληψης του Φλόιντ και ότι η απόφασή του θα βασιστεί σε αυτά που θα ακούσει στο δικαστήριο. Ο άνδρας δήλωσε ότι υποστηρίζει το κίνημα BLM («Οι ζωές των μαύρων μετράνε») αλλά όχι την ομώνυμη οργάνωση και δεν συμφωνεί με το κίνημα «Οι ζωές των αστυνομικών μετράνε». «Το όλο ζήτημα είναι να έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία και αυτό περιλαμβάνει και τους αστυνομικούς», είπε. Ο δεύτερος ένορκος εργάζεται ως ελεγκτής, ενώ η τρίτη είναι ισπανόφωνη, 25 ετών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή